Pelillistämisen pioneerille ja fysiikan opettajalle tekniikkapalkinnot

Tekniikan edistämissäätiö palkitsee 70-vuotisjuhlassaan tänään nuoren tutkijan palkinnolla pelillistämisen professori Juho Hamarin sekä hyväksi opettajaksi yliopistonlehtori Jami Kinnunen. Molemmat palkitaan 15 000 eurolla.

Palkittava kauppatieteiden tohtori Juho Hamari on pelillistämisen tutkimuksen pioneeri ja alansa kansainvälisesti merkittävimpiä tutkijoita. Pelillistämisen yleisyydestä kertoo se, että siihen perustuu suuri osa nykyisistä puhelinsovelluksista. Tällaisia ovat esimerkiksi terveellisiä elämäntapoja ja oppimista edistävät sovellukset.

Juho Hamari, Tampereen yliopisto

Laajasti pelillistäminen tarkoittaa pelien toiminnan ja dynamiikan tuomista tosielämän ympäristöihin, kuten opetukseen, työelämään tai palveluihin. Tarkoituksena on muuttaa ympäristöjen toimintaa niin, että ne tarjoaisivat ihmisille samankaltaisia myönteisiä kokemuksia kuin pelit ja kehittäisivät heidän taitojaan.

Jami Kinnunen, Aalto-yliopisto

Hamari väitteli tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Nykyään hän työskentelee maailman ensimmäisenä pelillistämisen professorina Tampereen yliopistossa, Turun yliopistossa ja Porin yliopistokeskuksessa sekä johtaa yliopistojen välistä Gamification Group -tutkimusryhmää.

“Juho Hamarin tieteelliset meriitit ovat poikkeuksellisia hänen nuoreen ikäänsä nähden. Pelillistämisen ala on kasvussa ympäri maailmaa, ja on tärkeää, että Hamarin kaltaiset tutkijat pitävät Suomen alan kärkijoukoissa”, Tekniikan edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen sanoo.

Säätiö myöntää vuoden hyvän opettajan palkinnon yliopistonlehtori Jami Kinnuselle, joka opettaa fysiikkaa Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksella. Kinnunen väitteli vuonna 2016 Jyväskylän yliopistossa ultrakylmistä atomikaasuista.

Kinnunen hyödyntää opetuksessaan jatkuvasti digitaalisia oppimateriaaleja, kuten YouTube-videoita. Hän myös videoi kaikki luentonsa, jotta opiskelijat voivat katsoa niitä myöhemmin.

Taustaa: Tekniikan edistämissäätiö toi television Suomeen

Tekniikan edistämissäätiö tukee tekniikan alan koulutusta ja tutkimusta Suomessa. Säätiö perustettiin vuonna 1949 osana Teknillisen korkeakoulun 100-vuotisjuhlallisuuksia. Se on historiansa aikana ollut mukana kansallisesti tärkeissä tutkimus- ja teknologiahankkeissa, kuten televisiotoiminnan käynnistäjänä Suomessa 1950-luvulla.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/