60 nettisatelliittia avaruuteen – tuhannet pian perään

Teslan omistajan Elon Muskin suunnitelma tuhansien tietoliikennesatelliittien verkostosta on pääsemässä vauhtiin. Torstainan Floridasta lähetettiin avaruuteen ensimmäiset 60 runsaan kahdensadan kilon satelliittia Space-X:n Falcon 9 -raketilla. Perään on lähdössä vielä tuhansien satelliittien armada. Katso videolta ensimmäiset kuvat avaruudesta.

Vuosikymmenien takainen Motorolan idea rakentaa maailmanlaajuinen kännykkäverkko on saamassa jatkoa. Motorolan Iridium-verkko rakennettiin, mutta alkuperäinen idea ei taloudellisesti kantanut, vaikka yritys edelleen on olemassa Yhdysvaltain puolustushallinnon avulla. Monet muutkin vastaavat projektit karahtivat kiville.

Idea maailmanlaajuisesta verkosta jäi kuitenkin kytemään, mutta vasta nyt uusin satelliittitekniikka on mahdollistamassa tuhansien satelliittien verkkojen rakentamisen. Tarjolla on Inmarsatin ja Iridiumin tyylisiä erikoisratkaisuja, jotka soveltuvat esimerkiksi laivojen ja lentokoneiden sekä militaariyhteyksiin.

Inmarsatille ja Iridiumille on tarjolla käsipuhelimien lisäksi erikoisantenneilla varustettuja laitteita, joilla voidaan puheen lisäksi siirtää myös dataa. Kiintoisaksi asian tekee, että Muskin Space-X:n Falcon 9 -raketeilla on avaruuteen toimitettu myös uudet seuraavan sukupolven NEXT-Iridiumin satelliitit.

Starlink on uuden sukupolven satelliittiverkko, jonka avulla pyritään yhdistämään myös ne, joille ei ole ollut vielä nopeita nettiyhteyksiä ja vielä kohtuuhinnalla.

Lähetetyt 60 satelliittia vapautettiin noin 440 kilometrin korkeudella, josta ne omin voimin nousevat 550 kilometrin toimintakorkeuteen. Yksittäinen erikoisantennein ja aurinkokennoilla varustettu satelliitti painaa 227 kiloa.

Tarkoitus on lähettää vielä loppuvuoden aikana lisää satelliitteja. Tavoite on rakentaa avaruuteen kaikkiaan  11 933 satelliitin verkosto kolmelle eri korkeudelle.

Nykyisten kuudenkymmenen lisäksi samalle 550 kilometrin korkeudelle on tulosa 1518 satelliittia, alemmalle 340 kilometrin korkeudelle 7518 ja ylemmälle 1200 kilometrin kiertoradalla 2841 satelliittia. Ensimmäiset Starlink-verkoston testisatelliitit lähetettiin jo helmikuussa 2018.

Lisää: Näin 60 Starlink-satelliittia avaruuteen 24.5.2019 (LINKKI, video) ja tiedote (LINKKI, pdf)

Kuva: SpaceX

Korjaus 25.5.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta