Valopylväs tuo vauhtia 5G-mobiilisiirtoon

Katuvalaisimiin integroidut 5G-tukiasemat tarjoavat ratkaisun tulossa olevien 5G-verkkojen tiedonsiirtokapasiteetin riittävyyteen. Nokian ja muiden suomalaistoimijoiden LuxTurrim5G-hankkeessa on kehitetty pienikokoiset 5G-tukiasemat ja anturirakenteet.

Tukiasemalla ja antureilla varustettu pilottipylväs.

Hankkeessa on kehitetty ja pilotoitu innovatiivisia älypylväsrakenteita, 5G-radioverkkoteknologiaa, uusia antennimateriaaleja, erilaisia sensoriratkaisuja sekä useita uusia palvelu- ja liiketoimintakonseptejakin.

’’5G-älypylväskonseptiin perustuva kaupunkiverkko tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia useille eri toimijoille’’, sanoo Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän johtaja ja Suomen maajohtaja Tommi Uitto.

Pienet solukoot ja korkeat taajuudet ovat edellytyksiä 5G-verkon tiedonsiirtokapasiteetin merkittävälle parannukselle. Älypylväsinfran avulla voidaan suurelle joukolle ihmisiä ja IoT-laitteita taata perinteistä mobiiliverkkoa nopeampi 5G-yhteys.

Nyt pilottikokeiluja lisätään ja hankkeessa mukana olevat yritykset suunnittelevat jo tekniikan kaupallistamista. ’’Yritykset tähtäävät tuotteillaan vahvasti kansainvälisille markkinoille ja miljardiluokan liiketoimintaan’’ kertoo Hanna Marttinen-Deakins Business Finlandilta.

Nokia Bell Labs  on ollut aktiivisesti mukana, mutta myös runsas kymmenen muutakin toimijaa.  Niitä ovat Sitowise, Exel Composites, Premix, Lammin Ikkunat ja Ovet, Vaisala, Teleste, Indagon, Ensto, Rumble Tools, VTT, Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto ja hankkeen koordinaattorina Spinverse.

Hankkeen rahoitus on tullut Business Finlandin lisäksi yrityksiltä itseltään. Hanke on myös osa suomalaista 5G Test Network Finlandia -testiverkkoa.

Lisää: Turrim5G-hankkeeseen ja pilottikokeiluihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/