Video: Näin suomalainen AR-silmikko auttaa autonvalmistajaa

Lisätyn todellisuuden virtuaaliaseja valmistava suomalainen Varjo ja autonvalmistaja Volvo ovat luoneet maailman ensimmäisen yhdistetyn todellisuuden sovelluksen. Ratkaisun avulla voidaan arvioida autojen prototyyppejä, muotoilua ja aktiivisia turvallisuustekniikoita. Volvon sijoitusyhtiö investoi myös Varjoon.

Tältä se näyttää Varjon AR-lasien kautta.

Volvo toteuttaa suomalaisyrityksen tekniikalla ensimmäistä kertaa oikealla autolla ajamisen virtuaalimaailmaan.  AR-ratkaisu tuo kehittämiseen uusia elementtejä tai kokonaisia toimintoja, jotka tuntuvat todellisilta sekä kuljettajasta että auton antureista. Yksikään toinen autonvalmistaja ei ole aikaisemmin pystynyt samaan.

Varjo XR-1 -lasit tarjoavat fotorealistisen yhdistetyn tai virtuaalitodellisuuden muita valmistajia suuremmalla tarkkuudella.  Tämän ansiosta Volvon suunnittelijat ja insinöörit voivat ”ajaa” tulevia autoja ja arvioida niiden ominaisuuksia simulaatioympäristössä jo vuosia ennen kuin autot ovat valmiita.

’’Yhdistettyä todellisuutta käyttämällä voimme alkaa arvioida muotoiluja ja tekniikoita, kun suunnitelmat ovat vasta piirustuspöydällä. Tavallisen uusien tuotteiden ja ajatusten arvioinnin sijaan voimme testata konsepteja maantiellä välittömästi’’, kertoo Volvon pääteknologiajohtaja Henrik Green.

Varjon XR-1 antaa Volvolle  mahdollisuuden kehittää ja arvioida  turvallisuusratkaisuja tavallista helpommin.

Esimerkiksi Volvon asiantuntijat voivat ajaa oikeita autoja Varjon XR-1-laseja käyttämällä tutkimusyksiköissä ja testata virtuaalisia aktiivisia turvallisuusjärjestelmiä lisätyn todellisuuden kautta tosielämän tyyppisissä ympäristössä.

’’Olemme Volvon kanssa aloittaneet uuden aikakauden ammattimaisessa yhdistetyn todellisuuden käytössä, sanoo Varjon toimitusjohtaja ja perustaja Niko Eiden. ’’Alusta alkaen olemme halunneet luoda tuotteen, joka yhdistää saumattomasti todellisuuden ja virtuaalimaailman’’.

Lisätyn todellisuuden Varjo XR-1-silmikko.

Volvolla uskotaan laajemminkin kumppanuuteen johtavien teknologiayritysten kanssa uuden sukupolven tekniikoiden kehityksessä. Sitä tukee myös Volvo Cars Tech Fundin päätös investoida Varjoon. Tech Fund on yhtiön sijoitusrahasto, joka investoi suuren potentiaalin teknologisiin startup-yrityksiin

Uusia Varjo XR-1 -laseja ja Volvon käyttämää teknologiaa esitellään tästä päivästä alkaen Augmented Reality World Expo -messuilla Santa Clarassa, Kaliforniassa. Lisää tapahtumasta voi katsoa AWE USA 2019 -tapahtuman sivuilta (LINKKI).

Mukana on kaikki AR-alan tunnetuimmat nimet ja soveltajat. Esimerkiksi piirivalmistaja Qualcomm julkisti XR-1-piirisarjaansa perustuvan XR-referenssisuunnittelun. CR-1 valmistetaan kymmenen nanometrin tekniikalla (LINKKI).

Lisää: Video Volvon ja Varjon AR-autosovelluksesta  (LINKKI) sekä aiemmat uutisartikkelit Varjon AR-silmikoista Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/