Merenkurkulle oma piensatelliitti ja avaruuskeskus

Vaasan yliopisto, ammattikorkeakoulu Yrkeshögskolan Novia, Uumajan yliopisto ja Luulajan teknillinen yliopisto sekä kuusi muuta korkeakoulua ja instituuttia Suomesta ja Ruotsista aikovat toteuttaa Merenkurkun avaruuskeskuksen Kvarken Space Centerin. Tekeillä on myös oma piensatelliitti.

Vaasan yliopiston vetämään liki kolmivuotiseen tutkimus- ja kehityshankkeeseen on saatu 1,86 miljoonan rahoitus EU:n Interreg Botnia-Atlantica-ohjelmasta. Keskuksen kehitystoiminnan lisäksi luvassa on oma avaruuteen laukaistava piensatelliitti ja satelliittidatan vastaanottoantenni Vaasaan.

Tavoitteena on, että merenkurkun eli Ruotsin Västerbottenin läänin, Suomen Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien alueelle syntyy avaruutta hyödyntävä ekosysteemi. Avaruus ei ole enää pelkkää rakettitiedettä.

’’Avaruusdatasta saadaan kaukokartoituksen, tietoliikenteen sekä paikan- ja ajanmäärityksen kautta laajasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia muun muassa maa- ja metsätalouteen, ympäristönseurantaan, liikenteeseen, merenkulun tarpeisiin, energiatalouteen ja talouden ennakointiin’’, sanoo hankkeen vetäjä, Vaasan yliopiston Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi.

Merenkurkun Kvarken Sat -tiimin jäseniä Vaasan yliopistosta: Alhaalta vasemmalta Anna Kietz, Heidi Kuusniemi, Kannan Selvan, Jani Bouteiller, Johanna Kalliokoski, Mari K. Niemi, takana Juha Vänskä, Rathan Kumar ja Petri Välisuo.

Keskus aikoo yhdessä alueen yritysten ja toimijoiden kanssa suunnitella, kehittää ja laukaista muutaman vuoden kuluessa oman KvarkenSat-piensatelliitin.

Piensatelliittien ja yksityisten laukaisupalveluiden kehittymisen ansiosta sekä itse satelliitit että niiden laukaisu on aiempaa edullisempaa.

Satelliittia suunnitellaan Aalto-yliopiston ja Luulajan teknillisen yliopiston tuella.Vaasan yliopiston tiedekirjasto Tritonian katolle pystytetään myös satelliittidatan vastaanottoantenni.

Yrityksille perustetaan myös avoimen tiedon portaali avaruusdatalle ja työkaluille. Myös koulut kuten Vaasan lyseon lukio ja Gymnasiet i Petalax aikovat hyödyntää KvarkenSpaceEco-hanketta opetuksessaan.

Ruotsinkielisen ammattikorkeakoulu Novian projektijohtaja Kendall Rutledge (kuvassa) kertoo haluavansa myös näyttää paikallisille toimijoille, millaisia mahdollisuuksia ESA- ja Iceye- ja Planet -satelliiteista saatavaan avaruusdataan liittyy.

”Demoamme kuinka käyttäjät voivat ottaa avaruusdataa käyttöönsä ja soveltaa sitä omiin prosesseihinsa. Rakennamme tätä varten digitaalisen portaalin, Rutledge sanoo.

Tulossa on myös Vaasan yliopiston InnoLab-alustan johtaja Mari K. Niemen mukaan KvarkenSat Innovation Challenge -kisa, joka on avaruusdataan pohjautuva hackathon eli haastekilpailu.

Luvassa on myös muita työpajoja sekä avaruuteen ja avaruustalouteen liittyvää tiedekasvatusta koulujen oppilaille ja opiskelijoille, sanoo

Kuvituskuva: Aalto-yliopiston Aalto-2-piensatelliitti.

Päivitetty 30.5.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta