5G-verkot käyttöön odotettua nopeammin – kännykät pian myyntiin

Ericsson uskoo 5G-verkkojen tulevan odotettuakin nopeammin käyttöön. Yrityksen selvityksen mukaan 5G-liittymien määrän ennustetaan nousevan vuoteen 2024 mennessä 1,9 miljardiin. Verkkojen kattavuus paranee ja joissakin maissa pyritään jopa 90 prosentin 5G-verkkojen kattavuuteen. Ericsson ja Nokia laskevat jo 5G-verkkotilauksiaan ja Huawei rämpii Yhdysvaltain asettamassa tuontikiellossa.

Vielä marraskuussa 2018 Ericsson ennusti vielä 5G-liittymiä olevan 1.5 miljardia, joten  kasvua ennusteissa on lähes 27 prosenttia. Myös muut ennusteet ovat myös lisääntyneet merkittävästi nopean 5G-verkon käyttöönoton seurauksena.

Maailmanlaajuisesti 5G-verkon kattavuuden ennustetaan saavuttavan 45 prosenttia peiton maailman väestöstä vuoden 2024 loppuun mennessä. Dataliikenteestä vuonna 2024 odotetaan 5G-verkkojen tuovan dataliikenteestä jo 35 prosenttia.

5G-verkkojen kattavuus voi Erivssonin selvityksen mukaan nousta jopa 65 prosenttiin, sillä taajuuksien jakamistekniikka mahdollistaa 5G:n käyttöönoton myös LTE-taajuusalueilla.

Operaattorit ovat lisänneet 5G-verkon tarjontaa verkkoa tukevien älypuhelimien yleistyessä. Joillakin markkinoilla palveluntarjoajat ovat asettaneet vielä kunnianhimoisempia tavoitteita, joiden mukaan 5G-verkon kattavuus olisi jopa 90 prosenttia ensimmäisen vuoden aikana.

5G-liittymien käyttöönoton odotetaan kasvavan nopeimmin Pohjois-Amerikassa, jossa 63 prosenttia matkapuhelinliittymistä ennustetaan käyttävän 5G verkkoa vuonna 2024.

Seuraavaksi nopeinta käyttöönotto on Koillis-Aasiassa, jossa 47 prosenttia matkapuhelinliittymistä ennustetaan tukevan 5G:tä. Euroopassa käyttöönotto on kolmanneksi nopeinta: ennusteiden mukaan 5G matkapuhelinliittymiä olisi 40 prosenttia.

IoT saa uuden lähdön

5G-kännyköiden ja -reitittimien lisäksi IoT-markkina saa uutta potkua. Nyt jo markkinoilla on miljardi mobiilissa toimivaa IoT-verkkoyhteyttä, mutta määrän odotetaan nousevan 4,1 miljardiin vuoteen 2024 mennessä.

Ennusteiden mukaan verkoista 45 prosenttia edustaa Massive IoT -tason verkkoja, joita käytetään etenkin teollisuuden tarpeisiin muun muassa terveydenhuollon ja lääketieteen aloilla sekä kuljetuksien seurannassa.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiempia 5G-uutisia ja -selvityksiä (LINKKI)

Kuva: Ericsson/DNA-5G-testiauto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta