VTT päivittää 5G-testiverkkonsa

Ensimmäiset 5G-älypuhelimet ovat markkinoilla, joten niihin viritettyjen mobiilisovellusten kehitys pääsee myös vauhtiin. VTT on tarjonnut 5G-tutkimusverkkoaan jo viisi vuotta ja kertoo päivittävänsä verkon tuoreimpien standardien mukaiseksi.

Kehitysvaiheen laitteet korvataan laitteilla, joista VTT on jo tehnyt sopimuksen Nokian kanssa. VTT on saanut myös operaattori- ja radiotaajuusluvat.

VTT:n testiverkko on osa VTT:n johtamaa 5G Test Network Finland -ekosysteemiä, johon kuuluu niin VTT:n kuin yliopistojenkin verkkoja eri puolilla Suomea. Koeverkoissa on pilotoitu palveluja yhdessä yliopistojen ja yritysten kanssa.

’’Olemme luoneet ympäristöjä muun muassa itseajaville autoille, teollisuuden IoT-laitteille sekä kuluttajien hyvinvointilaitteille. Olemme myös sovittaneet yhteen erilaisia ympäristöjä ja alustoja, kuten älykkään sähköverkon, talousautomaation ja liikenteen. Nyt tarjoamme testiverkkoa ensimmäisenä Suomessa kaikille, jotka kehittävät 5G-palveluja ja -mobiilisovelluksia’’, sanoo johtava tutkija Jukka Mäkelä VTT:stä.

Mäkelä odottaa tälle vuodelle jyrkkää sovelluskehityksen nousua, koska ensimmäiset 5G-älypuhelimet ja -kotireitittimet ovat jo tulleet markkinoille ja niiden kaupallista läpimurtoa ennustetaan ensi vuodelle. Vielä viisi vuotta sitten 5G-päätelaitteet olivat jääkaapin kokoisia prototyyppejä.

’’Nyt, kun 5G-teknologiasta on tulossa kaupallista, meidän on aika katsoa myös kauemmas tulevaisuuteen, kuten 5G:tä hyödyntäviin älykkäisiin verkkoihin’’, toteaa VTT:n Jukka Mäkelä.

Kuvituskuva: 5G Test Network Finland

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta