Aurinkopaneelit yleistyvät Suomessa

Aurinkoenergian käytön nykyinen kasvuvauhti merkitsee, että vuonna 2022 aurinkovoimalla voitaisiin Suomessa  jopa kattaa prosentti sähköntuotannosta. Joidenkin tavoitteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä aurinkoenergian osuus pyrittäisiin nostamaan kymmeneen prosenttiin.

Suomessa on monista luuloista huolimatta alan asiantuntijoiden mukaan hyvät olosuhteet tuottaa uusiutuvaa aurinkoenergiaa vuoden ympäri. Aurinkopaneelit hyötyvät matalista lämpötiloista, jotka parantavat niiden toimintaa.

Kesällä Suomessa riittää valoa ja talvella esimerkiksi lumi kasvattaa paneelien saamaa säteilyä. Etelä-Suomessa on laskettu vuotuisen kokonaissäteilyn suuruusluokaksi lähes samaa kuin Pohjois-Saksassa.

Kun aurinkopaneelit on hankittu ja asennettu, energian tuottaminen ei tämän jälkeen juurikaan pieniä huoltotoimia huolimatta maksa mitään. Paneelien käyttöiäksi luvataan 20-30 vuotta.

Viime aikoina aurinkopaneeleja on asennettu erityisesti kauppatilojen ja teollisuuslaitosten katoille.

Kuva: Wulff ottaa aurinkopaneelit käyttöön Espoon Kilosta kiinteistössä. Aurinkovoimalan teho on 107 kWp:tä ja kokonaistuotanto vuodessa noin 90 MWh.