Qualcomm joutui taas maksumieheksi

Qualcomm on saanut 242 miljoonan euron sakot Euroopan komissiolta ns. saalistushintojen käytöstä 3G-piirimyynnissään. Sakot koskivat yrityksen vuosina 2009-2011 piirierien myyntiä ZTE:lle ja Huaweille. Tammikuussa Qualcomm sai jo miljardin euron EU-sakot.

Euroopan unionin mukaan Qualcomm myi piirejään alle kustannusten, ja sen tarkoituksena oli pakottaa kilpaileva Icera pois markkinoilta.  Yritys myytiin vuonna 2011 Nvidialle, joka tosin ajoi toiminnan alas mylhemmin.

EU:n mukaan Qualcommilla oli lisäksi määräävä asema maailmanlaajuisilla UMTS-kantataajuuspiirisarjan markkinoilla vuosina 2009–2011.  Qualcommin markkinosuus oli noin 60 prosenttia eli lähes kolme kertaa sen suurimman kilpailijan markkinaosuus.

Qualcomm aikoo hakea päätökseen muutosta Euroopan unionin yleiseen tuomioistuimeen. Qualcomm aikoo antaa myös asian käsittelyn ajaksi sakkoa vastaavan takuumaksun.

”Komissio tutki vuosia myyntiä kahdelle asiakkaalle, joista jokainen vakuutti, että he suosivat Qualcomm-siruja hintojen, mutta myös koska kilpailevat tuotteet olivat teknologisesti huonommat’’, vakuuttaa Don Rosenberg, Qualcommin varatoimitusjohtaja. Asiakkaat olivat kiinalaiset kännykkävalmistakay ZTE ja Huawei.

Edellisen kerran EU asetti Qualcommille miljardin euron sakot viime tammikuussa määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisestä Applen kanssa