Suomalaisyritys rakentaa maailmanluokan kvanttitietokonetta

Aalto-yliopiston ja VTT:n uusin teknologia-alan startup IQM Finland on saanut 11,5 miljoonan euron rahoituksen. Yritys kehittää alan viimeisimpien innovaatioiden pohjalta uudenlaisen kvanttitietokoneen.

Suomalainen startup IQM kehittää alansa nopeinta kubittien nollaamis- ja lukemisteknologiaa ja ottamaan askeleen kohti käytännönläheistä kvanttitietokonetta.

Lue kvanttitietotekniikasta Uusiteknologia-lehden  numerosta 2/2018. Voit lukea jutun ja koko lehden tästä (LINKKI) ilmaiseksi printtilehden tyylisenä sähköisenä näköislehtenä.

Tekniiikkaa varten Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimusryhmä on tehnyt useita läpimurtoja, joilla on vaikutusta laskennalliseen nopeuteen ja tarkkuuteen esimerkiksi lämmönhallinnassa.

Aallon kehittämät (kuvassa) suprajohtavat virtapiirit käyttävät kvanttibittejä eli kubitteja, jotka säilyttävät ja käsittelevät kvanttitietoja. Kubitit ovat kvanttitietokoneen rakenneosia.

IQM:n perustajat tutustuivat toisiinsa tutkimustyönsä kautta Aalto-yliopistossa ja VTT:ssä. Kaikilla heistä on kvanttifysiikan tohtorintutkinto, ja he ovat suprajohtavien kvanttiprosessoreiden asiantuntijoita.

”Kiitos Aallon ja VTT:n tuen, olemme päässeet nopeasti kehittämään järjestelmätason ratkaisuja tehdäksemme kvanttiteknologiasta mahdollista, käytännöllistä ja kustannustehokasta”, kertoo IQM:n perustaja ja toimitusjohtaja Jan Goetz.

Uuden IQM:n saaman lähes 11,5 miljoonan euron siemenrahoituksen taustalla ovat Matadero QED, Maki.vc, MIG Funds, OpenOcean, Suomen Teollisuussijoitus Tesi ja Vito Ventures.

Sijoittajiin lukeutuu kansainvälisiä puolijohdeasiantuntijoita ja -yrittäjiä. Sijoittajista MIG:n tohtori Axel Thieraufista tulee puheenjohtaja ja OpenOceanin kumppanista Ekaterina Almasquesta hallituksen jäsen.

“Päämajamme Suomessa on kvanttiteknologian tutkimuksen keskittymä, mikä erottaa yrityksemme massasta”, sanoo professori Mikko Möttönen. Hän on allon Quantum Computing Devices -tutkimusryhmän johtaja ja myös IQM:n perustaja ja johtava  tutkija.

IQM:n teknologiajohtaja on Kuan Yen Tan ja ja markkinointijohtaja Juha Vartiainen.

TAUSTAA: Kvanttilaskennnan uskotaan mullistavan tulevaisuudessa useita toimialoja, kuten lääkekehitystä, materiaalitiedettä ja rahoitusalaa, sillä sen avulla monimutkaisia ongelmia voidaan ratkaista vuosien sijaan tunneissa. Vaikka kvanttilaskennan ala on vielä uusi, sen arvo voi nousta 2–5 miljardiin Yhdysvaltain dollariin seuraavien viiden vuoden aikana. BCG:n äskettäisen analyysin mukaan kymmenessä vuodessa arvo voi kasvaa jopa 50 miljardiin Yhdysvaltain dollariin.

Lisää: IQM (LINKKI) ja aiemmat kvanttitietokoneuutiset Uusiteknologia.fi-sivustolla (LINKKI).

Kuvituskuva: Aalto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta