Varjon virtuaalilasit mukaan 5G-sovelluskisaan

Elisa on valinnut yhdeksän uutta kumppania  5G innovaatioita Co-creation Challenge -ohjelmaansa. Joukkoon lukeutuu varsin erilaisia kumppaneita aloittelevista startupeista monikansallisiin yrityksiin. Suomesta mukana on myös uudenlaisia virtuaalilaseja kehittävä Varjo.

Elisan valitsemat 5G-kokeilut ovat keskenään hyvin erilaisia, ja mukaan mahtuu sekä kuluttajia että yrityksiä koskettavia aiheita. Hakemuksia tuli yhteensä 12 eri maasta.

Suomalaisen virtuaalilasien kehittäjäyritys Varjon perustaja ja Chief Product Officer Urho Konttori, on innoissaan osallistumisesta Elisan 5G-haasteeseen:

’’Tehostettu todellisuus, 5G ja edge computing ovat teknologioita, jotka muovaavat tulevaisuuttamme. Esittelemme ylpeydellä yhdessä mobiiliteknologian edelläkävijän, Elisan, kanssa ensimmäisen todellisen etäläsnäolon 5G verkon yli Varjon ihmissilmätarkkuuden omaaviin laitteisiin ja Elisan asiakkaille’’, sanoo Urho Konttori.

Mukana on myös Grundium, joka keskittyy terveydenhuoltoon ja etälääketieteeseen. Grundium väki ovat jo aiemminkin toteuttaneet etäkirurgiaa sairaaloissa, mutta 5G:n avulla etätoimenpiteiden mahdollisuudet lisääntyvät Elisan mukaan huomattavasti.

European Space Agencyn hackathonin voittaja Zero Gravity puolestaan kehittää älykkäämpiä kaupunkeja satelliittien keräämän datan avulla. Reality Crisis -tiimi kehittää puolestaan moninpeliin soveltuvaa skeittauspeliä, jossa pelaaja voi kerätä, luoda ja tallentaa erilaisia skeittipuistoja ja -temppuja, ja käyttää näitä pelissä myöhemmin uudelleen lisätyn todellisuuden avulla.

Yhteistyö pilottien kehittämiseksi alkaa elokuun puolivälissä ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Finaaliin valitut joukkueet esittelevät ratkaisujaan Slushin aikana ja pyrkivät vakuuttamaan tuomariston siitä, miten juuri heidän 5G-palvelunsa mullistaa toimialaa, jonka käyttöön se on kehitetty. Voittaja valitaan marraskuussa Slushin yhteydessä.

Elisa Co-Creation Challengen pääpalkintona on tänä vuonna 25 000 euron arvoinen pilotti. Tämän lisäksi voittajajoukkue pääsee esittelemään 5G-ratkaisuaan Mobile World Congress -messuille Barcelonaan alkuvuodesta 2020. Muille finalistijoukkueille on luvassa 4 000 euron palkinto.

Yhdeksän mukana olevaa projektia

  • Domosin Gaming Fast Track -ratkaisun avulla teleoperaattorit pystyvät tarjoamaan lisäarvoa loppukäyttäjän kokemukseen muun muassa pelaamisessa, videon striimauksessa ja videoneuvotteluissa.
  • Duranc videokameravalvonta, jossa reaaliajassa voisaan luoda analyyseja laaditaan tekoälyn (Artificial Intelligence Vision System) avulla.
  • Exove Design tarjoaa mobiilipalveluna reaaliaikaisen laadunhallinnan.
  • Grundiumin tuote on kannettava digitaalinen mikroskooppiskanneri, jolla 5G-verkon kautta voidaan tehdä etädiagnoosi tehdään tyypillisesti kirurgisen toimenpiteen aikana.
  • Reality Crisis on kännykkäkameran luoma virtuaalisen skeittipuisto.
  • Tata Consultancy Services tiimi tekee reaaliaikaista videoanalytiikkaa julkisen liikenteen toiminnasta 5G:tä, tekoälyä ja koneoppimista hyödyntäen.
  • Tata Consultancy Servicesin toinen projekti on virtuaalitodellisuuden sovellus, jossa loppukäyttäjä voi olla vuorovaikutuksessa asiakaspalvelun kanssa tai ostaa tuotteita ikään kuin vierailisi fyysisesti kaupassa.
  • Varjon immersiivinen etäläsnäolo ennennäkemättömällä laadulla nopean 5G-verkon yli Varjon VR-1 ja XR-1 laitteille.
  • Zero Gravityllä on kaksi tuotetta: UrbanAI ja ekologista tietoisuutta lisäävä sovellus.

Kuvituskuva: Slush 2018, Urho Konttori, Varjo