Energiayhtiö pilotoi oman kuituverkon rakentamista

Energiayhtiö Elenia pilotoi oman valokuituverkon rakentamista säävarman sähköverkon yhteydessä Keski-Suomessa. Elenia on tehnyt aiemmin yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa, mutta nyt yritys toteuttaa oman kuituverkon sähköverkon maakaapeloinnin yhteydessä. Nettiliittymien yhteistyökumppanina on Telia.

Aiemmin kaikkia yhteisrakentamisen mahdollisuuksia ei ole voitu haja-asutusalueilla täysimittaisesti hyödyntää.

”Siksi toteutamme nyt omaa avausta valokuituverkkoihin. Voimme näin osaltamme edistää Suomen digitaalista kehitystä.,” sanoo toimitusjohtaja Ville Sihvola Elenia Palvelut Oy:stä.

Asiakkaille nettipalveluita tarjoavana kumppanina Elenialla on Telia Keski-Suomessa, mutta Elenia omistaa ja vastaa valokuituverkon rakentamisesta sekä kuituliittymien toimittamisesta asiakkaille.  Päätöksiä vastaavien kuituverkon rakentamisesta muuallekin Elenia tekee nyt tehtävien kohteiden kokemusten perusteella.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuonna digitaalisen infrastruktuurin strategian 2025, jossa tavoitteena oli nostaa Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi. Tämän tavoitteen toteuttaminen vaatii voimakasta langattomien että valokuituverkkojen laajentamista ja kehittämistä myös haja-asutusalueilla.

Kuvituskuva: Telia