Kvanttiteknologian osaajat lokakuussa Helsinkiin

EU-puheenjohtajamaa Suomi järjestää lokakuussa Aalto-yliopiston, VTT:n, Suomen Akatemian ja Quantum Flagship -hankkeen kanssa Helsingissä kaksipäiväinen Exploring and Making Quantum Technology -tapahtuman 17-18.10.2019. Tuleva tilaisuus tarjoaa eurooppalaiselle tiedeyhteisölle, teollisuuden edustajille ja päättäjille paikan hakemaan lisää pontta  kvanttiteknologioiden kehittämiseen.

Tapahtuman taustalla on, että Eurooppa pyrkii nyt täydellä teholla luomaan seuraavan sukupolven murroksellisia teknologioita, joilla on todellista vaikutusta eurooppalaiseen yhteiskuntaan. Eurooppa haluaa kehittyä myös globaalisti keskeiseksi osaamispohjaiseksi toimijaksi ja alan teknologiajohtajaksi.

Tapahtuman ensimmäisenä päivänä tarkastellaan yleisesti kvanttiteknologian näkymien ja infrastruktuurin nykyistä ja tulevaa kehitystä yleiseurooppalaisten hankkeiden, kuten Quantum Flagshipin, sekä kansallisten ja alueellisten hankkeiden, kuten Quantum Technology Finlandin ja monien muiden, näkökulmasta.  Pääpuheenvuoroja käyttävät Suomen Akatemian, Euroopan komission, Quantum Flagship -hankkeen, Aalto-yliopiston ja VTT:n edustajat sekä tekniikan ja teollisuuden asiantuntijat.

Toisena päivänä keskitytään Quantum Flagship -hankkeen tieteelliseen strategiaan, erityisesti sen strategiseen tutkimusohjelmaan, ja siihen liittyviin hankkeisiin, ja koko yhteisö on tervetullut osallistumaan työhön aktiivisesti ja tuomaan monipuolisesti esiin hankkeen tavoitteisiin liittyviä ajatuksia. Erityisissä keskustelutilaisuuksissa käsitellään esimerkiksi koulutusta, tekniikkaa ja infrastruktuureja.

Tapahtumassa järjestetään myös Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin edustajien kansainvälistä yhteistyötä käsittelevä paneelikeskustelu, jossa kartoitetaan kvanttiteknologiakentällä meneillään olevaa kehitystä ja jo saavutettuja tavoitteita kullakin mantereella sekä pohditaan lisäksi mahdollisia tulevia synergioita.

Lisää: Exploring and Making Quantum Technology, Helsinki 17.-18.10.2019 (LINKKI)

TAUSTAA: Suurimittainen Quantum Flagship -tutkimushanke

Vuonna 2018 käynnistetty Quantum Flagship on yksi Euroopan unionin suurimmista ja kunnianhimoisimmista tutkimushankkeista. Noin miljardin euron budjetilla toimiva 10-vuotinen hanke kokoaa tutkimuslaitokset, akateemisen maailman, teollisuuden, yritykset ja poliittiset päättäjät mukaan ainutlaatuiseen yhteistyöhankkeeseen.

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa ja laajentaa Euroopan asemaa tieteellisenä johtajana ja huippuosaajana tällä tutkimusalalla sekä tuoda kvanttifysiikan tutkimusta laboratoriosta markkinoiden saataville kaupallisten sovellusten ja murroksellisen teknologian avulla.

Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan yli 5 000 tutkijaa akateemisista tutkimuslaitoksista ja teollisuudesta, ja sen tavoitteena on luoda seuraavan sukupolven murroksellisia teknologioita, jotka vaikuttavat eurooppalaiseen yhteiskuntaan siten, että Euroopasta tulee globaalisti keskeinen osaamispohjainen toimija ja alan teknologiajohtaja. Lisää: Quantum Flagship (LINKKI) ja Kvanttiteknologiaan miljardirahoitus EU:Lta – Aalto ja VTT mukana -uutinen 29.10.2018 (LINKKI).

Kuva: Kvanttipiiri, Aalto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta