Yhteistyörobottien kauppa kasvaa perinteisten varjossa

Kansainvälisen robottiliiton IFR:n julkaiseman uuden selvityksen mukaan yhteistyörobottien (kobottien) asennusmäärät kasvoivat viime vuonna 23 prosenttia. Niitä asennettiin viime vuonna jo 14 000, mutta määrä on edelleen pieni osa 409 000 asennetun perinteisen teollisuusrobotin rinnalla. Koko markkinoiden koko on 16 miljardia dollaria.

Pääosa raportista käsittelee perinteisiä isoja teollisuusrobotteja, joiden myynti on kiivainta edelleen Kiinassa. Suomea ei julkistuslistalla ole vaikka Valmet Automotive on viime vuosina panostanut Uudenkaupungin autotehtaaseen tuhansia uusia robotteja.

Vuosittain julkaista Internation Fedeation of Roboticsin raporttiin on ensimmäistä kertaa listattu omana osuutenaan yhteistyörobotit, joiden määrä kasvaa nopeasti perinteisten teollisuusrobottien rinnalla.

 

 

Uudenlaisia yhteistyörobottien  yleistymistä vievät eteenpäin erityisesti älykkäät tarttujat, nopeat “plug and play” -liitännät ja demonstrointiohjelmat. Jos uuden robottiselvityksen mukainen vauhti jatkuu samanlaisen asennusmäärät voivat kaksinkertaistua kolmen lähivuoden aikana.

Tanskalaisen OnRobotin toimitusjohtaja Enrico Krog Iversenin mukaan yhteistyörobottien suosion lisääntyminen osoittaa, että yritys on oikealla jäljillä yhtenäisen robottialusta kehittämisessä.

’’Uusi alusta auttaa pieniä ja keskisuuria valmistajia optimoimaan prosessinsa entistä joustavammin, tuottavammin ja laadukkaammin,” sanoo OnRobotin Iversen. ’

Tanskalaisyritys tarjoaa ratkaisuissaan mekaanisen ja sähköisen liitännän minkä tahansa OnRobotin tarttujan ja erilaisten kobottien ja kevyiden teollisuusrobottien välille.

“Tavoitteena on lisätä tuotteidemme määrää edelleen 10:stä 50:een pelkästään ensi vuonna’’, Iversen sanoo.

Lisää: Internation Fedeation of Roboticsin (IFR) tilastot (LINKKI) ja raportit pdf-muodossa (LINKKI) sekä videoesitys tuloksista (LINKKI, Youtube) ja OnRobot (LINKKI)

Kuva: Yhteistyörobottien markkinat kasvavat teollisuuden lisäksi myös lääketeollisuudessa. Kuva OnRobot.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/