Samsung haluaa viedä 5G-puhelimen lähes 20 kilometrin korkeuteen

Avaruus kiehtoo niin Teslan Muskia kuin monia muitakin kuin rakettifirman omistavia yrityksiä. Nyt Samsung kertoi vievänsä  suuren heliumsääpallon avulla 5G-puhelimensa lähes 20 kilometrin korkeuteen. Mainosmaisen projektin tehtävänä on ottaa vastaan selfie-kuvia maasta. Lentomoduuli pitäisi  olla aktiivisena 23.-31.lokakuuta. *) Päivitys: Mukana on päivitetty linkki ABC Television uutisraporttiin Samsungin lentomoduulin tipahtamisesta jo odotettua aiemmin Yhdysvalloissa.

Samsungin johtavana ideana projektissa on, että maan pinnalla älypuhelinten käyttäjät saavat mahdollisuuden ottaa itsestään avaruusselfien Mission Control -sivuston avulla. Kuvat lähetetään sen jälkeen puhelimeemme stratosfäärissä, jossa otetaan valokuva taustana avaruus. Sen jälkeen nämä selfiet lähetetään sitten takaisin Maahan. Selfieitä on rajallinen määrä.

Samsungin lentolaitteelle sähkö saadaan aurinkokennoista.
Samsungin ”selfien-laite” nostetaan säähavainnointiin käytettävällä heliumpallolla lähes 20 kilometriin.

Projektia varten on kehitetty kaksi sovellusta. Ensimmäinen sovellus on käyttäjille maan pinnalla, ja se on suunniteltu lähettämään ja vastaanottamaan tietoa ja selfie-kuvia Mission Control -sivuston ja lentokapselin välillä.

Toinen, Samsungin S10 5G:lle kehitetty sovellus, sijaitsee lentokapselissa. Se kommunikoi SpaceSelfie-laitteiston kameran ja puhelimen kanssa. Sovellus pitää myös huolen siitä, että Mission Control -sovellus tarjoaa käyttäjille näyttäviä kuvia, jotka ovat helposti jaettavissa omiin some-kanaviin.

Lentomoduuli on suorassa lähetyksessä 23.–31. lokakuuta. Lähetyspaikkana on Yhdysvaltain Etelä-Dakotasta ja sääpallolla kokoa 10,5 x 18 metriä. Lentomatkan ajaksi on arvioitu 200 tuntia. Kuvauslaitteisto ja Galaxy S10 5G -puhelin saavat virtansa aurinkokennojen avulla.

SpaceSelfie-projektin laitteisto on suunniteltu kestämään Samsungin mukaan stratosfäärin olosuhteita, ja kuvauskalusto osaa huomioida horisontin kaarevuuden ja auringon heijastukset. Lisäksi Galaxy S10 5G -puhelinta on testattu laajalti, että se kestäisi 20 kilometrin korkeudessa vallitsevat olosuhteet ja ilmanpaineen ilman erillistä eristävää suojakoteloa.

Samsungin hankkeessaei silti ole kysymys avaruusprojektista, koska avaruuden epävirallisena rajana pidetään noin 100 kilometriä eli korkeudesa, josta termosfääri alkaa.  Lisäksi lentokoneet lentävät 10 kilometrin korkeudella ja sääpallot kuten tässäkin projektissa käytetyt nousevat 20 kilometriin.

Statosfääri alkaa 20 kilometristä ja loppuu 50 kilometriin. Satelliitit ovat alimmillaan 500 kilometrin korkeudella.

Elisalla oli muutama vuotta sitten hieman keveämpi markkinointikamppis, jossa Samsungin kännykkä nostettiin sääpallolla parin kilometrin korkeuteen. Samsungin oma projekti on yksi osa korealaisyrityksen 50-vuotisjuhlintaa.

LISÄYS: Samsungin Yhdysvalloissa tehty SpaceSelfie-projekti tuli odotettua nopeammin alas. Lisää ABC Newsin uutisraportista 23.10.2019 (LINKKI) ja Daily Mail -lehden artikkelista (LINKKI)

Päivitetty 28.10.2019

Lisää: Samsungin SpaceSelfie-projekti (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI) sekä Ilmatieteen laitoksen esitys ilmakehän kerroksista (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta