Suomelle halutaan isompaa roolia dataliikenteeseen  – suorat yhteydet yleistyvät

Suomalaiset tietotekniikkapäättäjien mukaan Suomen merkittävyys dataliikenteen solmukohtana tulee kasvamaan lähimmän viiden vuoden aikana, selviää globaalin datakeskusyhtiö Equinixin tekemästä raportista. Siihen vaikuttaa myös, että suorat yhteydet tulevat voimakkaasti yleistymään lähivuosina.

Equinixin GXI:n tutkimusosion suomalaiset IT-alan päättäjät (108 vastaajaa) ovat hyvin luottavaisia Suomen kasvavaan rooliin yhtenä maailman dataliikenteen solmukohdista: 86 prosentia vastaajista oli sitä mieltä, että Suomen asema kohenee seuraavan viiden vuoden aikana.

Sami Holopainen, toimitusjohtaja, Equinix Finland.

Selvityksessä suomalaiset vastaajat myös arvostavat, että data on lähellä sen käyttäjiä: lähes 90 prosessoria sanoo, että datakeskustoimittajan valinnan tärkeä kriteeri on, että keskus sijaitsee Suomessa.

Suomen tärkeys dataliikenteen solmukohtana on voimistunut viimeisen vuosikymmenen aikana.

”Helsingin ja Frankfurtin välille on rakennettu huipputehokas merenalainen datakaapeliyhteys ja pian rakenteilla on myös koillisväylän uusi datakaapeliyhteys, joka tarjoaa valmistuessaan uuden tehokkaan ja matalan latenssin kuituyhteyden Euroopan, Pohjois-Venäjän, Aasian ja Pohjois-Amerikan välille”, kommentoi Equinixin Suomen toimintojavetävä Sami Holopainen.

Vahva dataan liittyvä sääntely EMEA-alueella tulee kasvattamaan lähivuosina datamääriä ja -liikennettä erityisesti keskinäisissä suorissa yhteyksissä. Tämä näkyy vahvasti mm. terveydenhuollossa, julkishallinnossa, koulutuksessa sekä liiketoiminnan palveluissa. Haastatelluista 2 450 IT-päättäjästä 48 prosenttia sanoo, että nimenomaan suorat keskinäiset datayhteydet ovat avainroolissa maailman digitalisoituessa.

Verkkoyhtiö Equinix ennustaa myös uudessa GXI-raportissa, että julkisen internetin ohittava dataliikenne kasvaa vuoteen 2022 mennessä 51 prosenttia vuodessa ja saavuttaa silloin 53 tsettatavun (zetatavu = tuhat miljardia gigatavua) vuosittaisen volyymin. Samaan aikaan myös verkkolaitevalmistaja Cisco ennustaa, että julkisen internetin volyymi kasvaa 30 prosenttia vuodessa ja saavuttaa vuoteen 2022 mennessä 4,8 tsettatavun volyymin. Eli julkisen internetin ulkopuolinen dataliikenne olisi volyymiltään seurantajakson päässä yli 10-kertainen.

Selvitykseen haastateltiin 2450 IT-päättäjää eri puolilta maailmaa ja heistä 108 Suomesta.

Lisää: Equinixin raportti (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta