Viljelykasvien hyvinvointiin uusinta teknologiaa

Viljelykasvien hyvinvointia selvittävä tutkija voitti perjantaina päättyneessä Slushissa tutkimusideoiden 100 000 euron palkinnon. VTT:n Thomas Hausmaninger idea oli kehittää ratkaisu, joka kasvikaasuista mittaamalla kertoisi kuin hyvin kasvit voivat.

Tutkimusideoiden pitchauskilpailun voittanut VTT:n tutkija Thomas Hausmaninger haluaa kehittää teknologian, jonka avulla viljelykasveja voisi ymmärtää paremmin. Itse hän vertaa ideaa kasvien alkometriin, joka keräisi kasvien tuottamaa kaasua ja tekisi siitä luettavaa dataa, joka kertoo kasvien voinnista.

Siitä oli myös selkeä projekti, jota voin lähteä toteuttamaan. Voittajaidean ytimessä on uudenlainen kerrosviljely ja viljelyn tehostaminen tilanteessa, jossa maapallon resurssit vähenevät mutta ihmisten määrä kasvaa.

Teknologia voi mahdollistaa kasvien tarkemman tarkkailun, esimerkiksi tuholaisten ja kasvitautien aiemman havaitsemisen. Hausmaninger itse työskentelee Valtion teknisessä tutkimuskeskuksessa VTT:ssä optisen spektroskopian parissa, joka on materiaalitutkimuksen keskeisiä menetelmiä.

Slushin ja Skolarin tutkimusideoiden pitchauskilpailu järjestettiin tapahtumassa viidettä kertaa. Kilpailun pääpalkinto oli 100 000 euron Skolar Award, jonka voittaja saa käyttää ideansa toteuttamiseen.  Kisan ja palkinnon rahoittivat yhdeksän suomalaista tutkimussäätiötä ja -yhdistystä.

Muut finaaliin päässeet ideat käsittelivät muun muassa älypuhelimien kierrätysjärjestelmän luomista, vähän liikkuvien ihmisten aivotoimintaa, koralliriuttojen pelastamista ilmastonmuutokselta, bakteerien kykyä kuulla sekä hiilidioksidin muuttamista proteiiniksi, puiden vuosirenkaiden tutkimusta ja ruokakriisin selättämistä viljan sisäviljelyllä.

Aloituskuva: Pääpalkinnon, eli 100 000 euron tutkimusrahoituksen voitti kasvien vointia tulkkaavaa alkometriä kehittävä VTT:n tutkija Thomas Hausmaninger. Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media