Uusi tekoälykirja ja vieläpä ilmaiseksi

Oulun yliopiston professorit Matti Pietikäinen ja Olli Silvén ovat julkaisseet uuden tekoälyä käsittelevän yleistajuisen kirjan, joka on kenen tahansa ladattavissa netistä sähkökirjana. Teos pohjautuu kirjoittajien yli 40 vuoden kokemukseen tekoälyn ja konenäön tutkimuksesta, opetuksesta ja soveltamisesta erilaisiin ongelmiin.

Oululaisprofessorien verkossa julkastava tekoälykirja on tarkoitettu laajalle lukijajoukolle: lukiolaisille, yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa opiskeleville, tutkijoille, ammattilaisille sekä päätöksentekijöille.

’’Tämä on kurkistus tekoälyn ”konepellin alle”. Yleistajuisessa kirjassa kuvaamme, kuinka tekoäly on kehittynyt 1950-luvulta lähtien. Kirjassa valaistaan älykkäiksi miellettyjen toimintojen pohjimmiltaan yksinkertaiset periaatteet, toteutushaasteet sekä rajoitteet’’,  kirjan tekijä professori Olli Silvén kertoo.

Kirjan lupaa antaa vastauksen useisiin tekoälyyn liittyviin peruskysymyksiin. Mitä ovat neuroverkot ja syväoppiminen? Mikä on konenäön rooli? Voiko kone ymmärtää tunteita? Onko kaikki älykäs teknologia tekoälyä? Kauhistuttaako tekoälyn singulariteetti? Mitä kaikkea tekoäly oikeastaan on, ja mitä kehitysaskeleita sen historiasta löytyy?

Kirjoittajat haluavat riisua kirjallaan  tekoälystä hypetyksen ja mystifioinnin ja näyttävät realistisen kuvan tekoälyn mahdollisuuksista ihmisen apulaisena. Ja ei, he eivät usko supertekoälyn kaappaavan ihmiskuntaa hallintaansa!

’’Kirjalle on selkeästi tarvetta: tekoälyn ympärillä käytävä keskustelu on usein liioiteltua ja virheellistä, ja siihen halusimme kirjallamme puuttua. Tarvitaan myös suomenkielinen oppikirja ja yleisteos, joka antaa realistisen kuvan tekoälyn mahdollisuuksista’’, korostaa toinen kirjoittaja Emeritusprofessori Matti Pietikäinen.

TAUSTAA: Emeritusprofessori Matti Pietikäinen Oulun yliopiston Konenäön ja signaalianalyysin (CMVS) tutkimuskeskuksesta on suomalaisen konenäkötutkimuksen pioneeri ja Suomen viitatuimpia tekniikan ja tietojenkäsittelyalan tutkijoita. Signaalinkäsittelytekniikan professori Olli Silvén on keskittynyt erityisesti reaaliaikaisten energiatehokkaiden konenäköjärjestelmien tekniikoihin ja toteutuksiin sekä sovelluksiin teollisuudessa.

Lisää: Tekoälyn haasteet – koneoppimisesta ja konenäöstä tunnetekoälyyn, 254 sivua, ISBN 978-952-62-2482-4 (LINKKI, pdf)