Ohjelmistoala kasvoi osaajapulasta huolimatta

Suomalainen ohjelmistoalan kasvu kiihtyi vuonna 2018 yli 11 prosentin kasvuun huolimatta alan osaajapulasta, kertoo alan viimeisin ohjelmistokartoitus.  Trendeistä kiinnostaa tekoäly, mutta IoT ja lohkoketjutekniikat odotettuakin vähemmän.

Vuonna 2018 ohjelmistoalan kasvu kiihtyi aiempiakin vuosia korkeammalle tasolle vaikka alalta puuttuu tuhansia uusia osaajia. Tutkimukseen osallistui Suomessa toimivaa 99 ohjelmistoyritystä.

”Kun Supercelliä ei lasketa mukaan, toimiala kasvoi lähes kahdella miljardilla (1,9) eurolla vuonna 2018”, tiivistää Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dekaani, professori Pasi Tyrväinen.

Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roihan mukaansa yrityksillä on edelleen tarkennetusti osaajapula.

”Yritykset eivät löydä oikeaa osaamista työmarkkinoilta, koska sitä ei siellä kerta kaikkiaan tarpeeksi ole. Voi hyvin sanoa, että laadullinen osaajapula vaikuttaa uusien tietojen perusteella entistäkin hälyttävämmältä”, painottaa Roiha.

Osaajapulan vaikutukset kaikkiaan ovat vakavia teknologia-aloille. Teknologiateollisuus ry:n laskelmien mukaan Suomi tarvitsee nopeassa tahdissa kymmeniä tuhansia uusia osaajia.

”Ohjelmistokartoitus entisestään korostaa tarvetta puuttua asiaan”, toteaa Teknologiateollisuus ry:n digitalisaatiojohtaja Ville Peltola.

AI kiinnostaa, IoT ja lohkot vähemmän!

Ohjelmistoyritysten kehitystrendeihin haetaan selvityksen mukaan myös uutta tietoa.

Lähes puolet selvityksen vastaajista seuraa ohjelmistokehityksen trendejä, mutta yli neljännes kokee, että näistä on saatava edelleen enemmän tietoa. Esimerkiksi tekoälyn kehitystä seurasi kolmannes, mutta selvityksen mukaan  kaksi kertaa enemmän kaipaa siitä vielä enemmän tietoa.

Huolestuneita voidaan olla selvityksen tuloksista, että esimerkiksi IoT- ja lohkokejutekniikoita seurasi vain kahdeksan prosenttia vastaajista. Myös tietoa halusi lisää vain 15-17 prosenttia. Pitävätkö ohjelmistoyritykset esimerkiksi IoT-toimintoja vain alan erikoisyritysten alueena.

Lisää: Ohjelmistoyrityskartoitus 2018 (LINKKI, pdf)

TAUSTAA: Inhimillinen tragedia syynä viiveeseen

Huippututkija Eetu Luoman äkillinen poismeno lykkäsi ohjelmistoyrityskartoituksen julkistamista. Yliopistonlehtori, kauppatieteiden tohtori Luoma kuoli tammikuussa 2019 äkillisesti sairaskohtaukseen. Jyväskylän yliopiston korkealle arvostettu tutkija oli monialainen osaaja, joka oli päävastuussa myös ohjelmistoalan kasvua ja kehitystä seuraavista ohjelmistokartoituksista.

Kuvituskuva: Shutterstock