Oulu sai robottiauton 6G-tutkimukseen – ohjelmistokehitys tärkeää

Oulun yliopiston sähkö- ja tietotekniikan tiedekuntaan ja osaksi 6G Flagship -tutkimuskokonaisuutta on hankittu Toyotalta itseohjautuva auto. Auto tulee olemaan tutkimusvälineenä laajasti käytössä ja siihen voidaan asentaa tarpeiden mukaan lisää tutkimusinstrumentteja.

Uuden robottiauton kautta Ouluun on tarkoitus luoda yhteiskehitys- ja tutkimustila, jossa autovalmistajat, tutkijat ja alaan liittyvät yritykset voivat tehdä yhteistyötä.

’’Merkittävää tulee olemaan myös auton kytkeminen yliopiston hallinnoimaan 5G-testiverkkoon, jonka avulla voidaan tutkia myös autojen välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä, dekaani Jukka Riekki tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta sanoo.

Hänen mukaansa oikeastaan kaikki kaksitoista tutkimusyksikkömme voivat hyödyntää autoa omista lähtökohdistaan. Auto on monelle yksikölle ratkaisu päästä testaamaan asioita oikeassa ympäristössä.

Uusi itseohjautuva Toyota tulee Oulun yliopistolla laajalti käyttöön eri tutkimushankkeissa.

Esimerkiksi autojen pinnat tulevat tulevaisuudessa olemaan aurinkokennoja, jolloin sähkö- ja hybridiautojen käyttösäde pitenee.

Aurinkokenno kerää energiaa mutta sitä voi käyttää myös tiedonsiirron välineenä. Tiedekunnassa aiotaan tehdä käytännön kokeita aurinkokennoilla ja tutkia, miten tämä on mahdollista ja toteutettavissa.

Yliopiston ohjelmistotuotannon professori Markku Oivo korostaa, että autot on nykyään hyvä nähdä ohjelmistoympäristöinä. Autossa voi olla jopa 200 ohjelmistolisenssiä ja 200 miljoonaa riviä koodia.

Tulevalla tutkimuksella ratkotaan esimerkiksi, miten isoja ja laajoja ohjelmistokokonaisuuksia voidaan rakentaa tehokkaasti ja hajautetusti. Keskiössä on Oivon mukaan että kaiken pitää olla turvallista, toimivaa ja kestävää. Myös avoimen lähdekoodin osuus tulee kasvamaan. Nyt se on Oivon mukaan noin neljännes.

”Yritysyhteistyöprojekteissa olemme jo kehittäneet avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa sovellusalustaa, joka mahdollistaa auto-ohjelmistojen kehittämisen ja jakamisen pilvipalveluina. Nyt päästään konkreettisemmin testaamaan asioita, kun on oma tutkimusinstrumentti olemassa”, Markku Oivo sanoo.

Lisää; Uutisjuttuja robottiautoista (LINKKI) ja 6G-tutkimuksesta (LINKKI)