Tanska pystyttää uutta robottikeskusta

Tanskalaisen robottivalmistajat Mobile Industrial Robots ja Universal Robots sijoittavat 36 miljoonaa dollaria uudenlaisten robottien kehitystyöhön ja valmistukseen Yritykset rakentavat yhdessä noin 32 000 neliön uuden ”cobottikeskukseen” Odenssaan.

Mobile Industrial Robots (MiR)  ja Universal Robots (UR) ovat hankkineet Odensesta 50 000 neliön tontin yhdysvaltalaisen emoyhtiönsä Teradynen taloudellisella tuella. Tanskan elinkeinoministeri Simon Kollerup on mukana uudessa projektissa.

Odessaan nousee 36 miljoonan dollarin (33 miljoonaa euroa) sijoituksen turvin yhteistyörobotiikan keskus. Rakennustyömaa sijaitsee teollisuusalueella, lähellä UR:n nykyistä pääkonttoria, josta tulee myös uuden keskuksen osa. Yhteistyöstä huolimatta yritykset jatkavat toimintaa erillisinä yksikköinä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun MiR:n ja UR:n omistaja sijoittaa rahaa robottien kehitystyöhön Tanskassa. Teradyne on tähän mennessä sijoittanut yli puoli miljardia Yhdysvaltain dollaria kahteen nuoreen, voimakkaasti kasvavaan tanskalaiseen robotiikkayritykseen. Ja nytkin on odotettavissa lisää työpaikkoja

MiR on palkkasi jo viime  vuoden aikana sata uutta työntekijää ja UR:n henkilöstömäärä on kasvanut 280:lla viimeisen kahden vuoden aikana. Tällä hetkellä MiR:n palveluksessa on Tanskassa 160 ja UR:lla 450 työntekijää. Maailmanlaajuisesti UR työllistää lähes 700 henkeä, ja MiR:n henkilöstön kokonaisluku maailmanlaajuisesti on noin 220.

TAUSTAA:  Tanskan robotiikka-ala on laajemmin nousukiidossa: Odense Robotics -järjestön vuosittain tekemä kyselytutkimus vuodelta 2019 osoittaa, että tanskalaiset robotiikka-alan yritykset työllistävät tällä hetkellä 8 500 henkeä, joista 3 900 työskentelee Tanskan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Odensessa ja sen lähialueilla.

Jos alan kasvu noudattaa ennusteita, Tanskan robotiikka-alan palveluksessa on tanskalaisen Damvad-analytiikkayrityksen mukaan vuoteen 2025 mennessä 25 000 henkeä. Kaksi vuotta sitten tanskalaisten robotiikkayritysten kokonaisliikevaihto kasvoi 18 prosenttia vuonna 2018 saavuttaen 995 miljoonan dollarin arvon. Viennin kasvu oli 26 prosenttia.

Luvut ovat merkittävät erityisesti siksi, että vielä 15 vuotta sitten Tanskassa ei ollut mainittavaa robotiikkateollisuutta. Siinä on mallia myös suomalaiselle kone- ja vaikka akkupakettien valmistukseen.