Lisää vauhtia kuituun – 10,66 petabittiä sekunnissa

Japanin tieto- ja viestintätekniikan instituutti (NICT) sekä Sumitomo Electric Industries ja Optoquest -yhtiöt ovat siirtäneet kokeellisessa kuituverkossa 10.66 petabittiä sekunnissa. Saavutettu datanopeus kuitua kohden nousi yli satakertaisesti nykyisiin kaupallisiin siirtojärjestelmiin verrattuna.

Kokeessa käytettiin uudenlaista optista kuitua, joka tukee kolmen poikittaismoodin siirtoa 38 ytimessä. Näin se vähentää suhteellisia etenemisviiveitä moodien välillä ja osoitti sen soveltuvuuden korkean spektritehokkuuden modulaatioon, kuten 256- ja 64-kvadratuuriseen amplitudimodulaatioon (QAM).

Saavutus osoittaa potentiaalia vähentää merkittävästi tiedonsiirtoon tarvittavien kuitujen lukumäärää lyhyillä etäisyyksillä, kuten datakeskuksen sisäinen ja välinen liikenne. Uusi ennätys saavutettiin 13 kilometrin linkillä.

Uusin kuitusiirto verrattuna NICT:n aikaisempiin tuloksiin.

Suurempien kapasiteettien saavuttamiseksi tarvitaan kuitu, jossa on enemmän ytimiä tai moodeja. Niiden lisäämisessä on kuitenkin useita teknisiä haasteita, kuten kuitujen mekaaninen luotettavuus tai signaalinkäsittelyn monimutkaisuus.

Uusin testi on entistä korkeamma tasolla kovassa maailmanlaajuisessa kilpailussa, sillä aiempi datanopeuden demonstraatio 10,16 petabittiä sekunnissa toteutettiin 19-ytimisessä 6-moodisessa kuidussa.

Uusi tulos tekniikoineen esitellään optisen kuituviestinnän konferenssissa OFC 2020, joka pidetään 8. – 12. Maaliskuuta 2020 San Diegossa

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja NICT:n tekninen tiedoteuutinen (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock