5G-verkko tuli Valtran etäohjattavaan traktoriin

Elisa esittelee Helsingin 5G Showroomissa yhteistyökumppaneiden kanssa Valtran etäohjattavan traktorin lisäksi muitakin 5G-verkkoa hyödyntäviä ratkaisuja. Elisalla on Pasilan toimitalossa esillä kaikkiaan yhdeksän 5G-verkkoa hyödyntävää uudenlaista ratkaisua ja -palvelua.

5G Showroomissa on tarkoitus esitellä eri asiakasryhmille 5G-verkon tulevia mahdollisuuksia. Yksi mielenkiintoisimmista on  Valtran raskaansarjan traktorin etäohjaus 5G:llä ja 360-kameralla. Siinä 5G:n nopeus ja pieni viive mahdollistavat Raisiossa sijaitsevan traktorin etäohjauksen Pasilasta käsin.

Valtran etäohjattava työtraktori on varustettu 5G-yhteyksin ja 360 asteen kameranäköratkaisulla.

Traktorisovelluksessa ohjaussignaali kulkee suojattuna Elisan kaupallisessa 5G-verkossa, jolla varmistetaan traktorin turvallinen.

5G-yhteyden lisäksi Valtran traktorin (kuvassa) katolle asennettu 360-kamera välittää 4K-tasoista kuvaa, minkä ansiosta etäohjaaja näkee ympäristön jatkuvasti reaaliaikaisena ja tarkkaresoluutioisena.

Toinen uusi sovellus on kehitetty Aalto-yliopiston kanssa rakentamiseen. Siinä esimerkiksi 3D-rakennusmallia voidaantarkastella  lähes viiveettä eri kulmista puhelimen näyttöä koskettamalla. Koska 3D-rakennusmallit ovat usein kooltaan useita gigatavuja, niitä ei aiemmin ole voinut tarkastella puhelimella reaaliaikaisesti.

5G-verkon avulla voidaan Elisan mukaan lisäksi tehdä pelastustehtävistä entistä turvallisempia. Esimerkiksi dronen avulla voidaan välittää 5Gverkon kautta 360-asteista VR-livekuvaa tarkalla 8K-tarkkuudella.  Elisa esittelee sovellusta myös VR-laseilla, jossa välitetään  Helsingin edustalla Jätkäsaaresta dronella kuvattua merimaisemaa.