Elektroniikkatuotanto laski jo ennen koronaa

Suomalaisen teollisuuden tuotanto väheni Tilastokeskuksen tilaston mukaan tammikuussa sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta. Myös viime ajat jo hyvin menestynyt sähkö ja elektroniikkateollisuus laski tammikuussa jo ennen koronan vaikutuksia 11,3 prosenttia. Viime marraskuussa kasvua tuli vielä 6,7 ja joulukuussa 7,2 prosenttia.

Koko teollisuuden kausitasoitettu tuotanto väheni tammikuussa 0,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 tammikuussa 1,8 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 tammikuussa.

Päätoimialoittain ainoastaan elintarviketeollisuus kasvoi yhden prosentin tammikuussa ja kemianteollisuus, 0,1 prosenttia. Kaikilla muilla päätoimialoilla teollisuustuotanto laski edellisestä kuukaudesta.

Tuotannon lasku oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 11,3 prosenttia. Muilla toimialoilla lasku oli maltillisempaa.  Myös teollisuuden uudet tilaukset laskivat tammikuussa 1,6 prosenttia vuodentakaisesta ja koronaviruksen vaikutukset helmikuusta alkaen eivät ainakaan lupaa hyvää.

Yritykset saivat tammikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa, toimialan tilaukset kasvoivat 8,7 prosenttia vuodentakaisesta. Muilla teollisuuden alatoimialoilla tilaukset laskivat.

Lisää: Teollisuustuotannon volyymi-indeksi 2020, tammikuu (LINKKI) ja aiemmat tilastokeskuksen tialstouutiset (LINKKI) ja tullin vientiuutiset (LINKKI)

 Kuvituskuva: Helvar