Suoritinvalmistaja AMD osti suomalaistekniikkaa

Seinäjokelainen Sofica on tehnyt päänavauksen Pohjois-Amerikkaan, kun puolijohdejätti AMD (Advanced Micro Devices) tilasi kolmeen Kanadassa sijaitsevaan laboratorioonsa robotiikka- ja automaatiojärjestelmät suomalaisyritykseltä.  Sofica on toimittanut tekniikkaa jo aiemmin  muun muassa Amazonille, Continentalille ja Huaweille.

AMD hyväksyi Sofican toimittajakseen toimittaja-auditoinnin jälkeen tammikuun alussa 2020, jolloin asiat lähtivät liikkeelle ja nimet saatiin tilaukseen jo kuukautta myöhemmin. Auditointi on erityisen tärkeää tietoturvan kannalta kriittisessä puolijohdeteollisuudessa.

”Toimitus tullaan toteuttamaan seuraavan 2–3 kuukauden aikana AMD:n Kanadan Toronton yksikön kolmeen eri tuotekehityslaboratorioon”, Ilkka Myllyperkiö kertoo. ”Lisäksi olemme neuvotelleet AMD-konsernin Pohjois-Amerikan suuntaan Kanadan Toronton yksikön, USA:n Teksasin yksikön sekä Piilaaksossa sijaitsevan Cupertinon yksikön edustajien kanssa.”

Tähän asti yrityksen asiakaskunta on koostunut pääosin aasialaisista puhelin- ja komponenttivalmistajista. Ennen uusinta sopimusta Sofica on toimittanut AMD Kiinan Schenzhenin yksikön tuotekehityslaboratorioon automaatio-ohjauksen ohjelmistoalusta.

Sofica uskoo, että nyt avautunut merkittävä kaupallinen yhteistyö kiihdyttää liiketoimintaa ja antaa referenssiarvoa myös muihin voimakkaasti kasvaviin segmentteihin.

Esimerkiksi autoteollisuuden kasvava tarve kameratekniikkaan on luonut markkinoita kameroiden ja optisten sensorien testaus- ja tuotekehitysvaiheen testauksen automatisoimiseen erikoistuneelle yritykselle.

Aiemmin haastaviksi koetut länsimarkkinat kuitenkin alkoivat avautua ryminällä vuoden 2019 loppupuolella. Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota pakottaa yrityksiä rakentamaan vaihtoehtoisia toimitusketjuja.

Nyt koronaviruksen vaikutuksesta puolestaan monikansalliset konsernit ovat nyt vaikeuksissa Aasian toimitusketjujen pätkiessä.

”Teollisuuden toimitusketjuissa suurten toimijoiden keskinäiset riippuvuudet ovat suuria”, Ilkka Myllyperkiö muistuttaa. ”Sofican tuotteiden alhainen komponenttiriippuvuus Aasian tuotteista sekä toimintamme ketteryys ja joustavuus ovat nyt valttia.”

Yritys on aloittanut myös kasvurahoituskierroksen. Tavoitteena on tukea kasvua 0,5–1,4 miljoonalla eurolla  muun muassa tuotekehitykseen, asiakkaita lähellä olevan tukiverkoston luomiseen sekä uusiin segmentteihin laajentumiseen.

TAUSTAA: Sofican tarjontaan kuuluu robotiikka, automatisoidun mittauksen ratkaisut sekä automatisoitujen laboratorioiden integroituva ja skaalautuva ohjausalusta Smart Lab Engine. Se on sulautettu ohjelmisto, joka taipuu yrityksen mukaan  moneen käyttöön ja eri alojen tuotekehityslaboratorioihin.

”Kehityssuunnitelmiin kuuluu myös tekoälyyn perustuvia toiminnallisuuksia”, kertoo Sofican teknologiajohtaja Harri Mäkynen.  ”Pian tuotekehitys voi itsenäisesti reagoida vaikkapa tuotantolinjalla havaittuun ongelmaan”, hän visioi tulevia versioita.