Suomeen uutta kuituverkkoa 200-300 miljoonalla eurolla

Suomeen rakennetaan lisää huippunopeita verkkoyhteyksiä, kun esikaupunkialueiden valokuituyhteyksiin panostava CapManin ja Telian yhteisyritys Valokuitunen aloittaa toimintansa. Yhtiö aikoo investoida uusiin valokuituverkkoihin 200–300 miljoonaa euroa seuraavien vuosien aikana.

Uusi toimija suunnittelee tuovansa rajattoman nettiyhteyden 200 000 kotitaloudelle, joka parantaisi Suomen asemia kuituverkon hyödyntämisessä muihin kilpailijamaihin verrattuna. Kun Suomessa tavoitellaan 100 megan yhteyksiä kaikille kansalaisille vuoteen 2025 mennessä, Ruotsissa puhutaan jo kymmenkertaisista eli yhden gigan yhteyksistä.

Liikennevirasto Traficomin tilastokoonnin mukaan kuitenkin vain noin kahdeksan prosenttia Suomen kiinteistä laajakaistaliittymistä on toteutettu valokuidulla, ja pientaloalueilla yhteydet ovat heikommat kuin kerrostaloissa.

1. huhtikuuta toimintansa aloittanut uusi verkkoyhtiö Valokuitunen Oy keskittyy esikaupunkialueiden kuiduttamiseen tiiviisti asutuissa taajamissa ympäri Suomen. Yritykseen siirtyy myös omistajayrityksistä Telian Avoin Kuitu -liiketoiminta ja -verkot, joissa on tällä hetkellä 20 000 kotitaloutta Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilla.

”Liikenne- ja viestintäministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategiassa linjataan, että Suomen tavoitteena on nousta tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi. Jotta tähän päästäisiin, tarvitsemme valokuituyhteyksiä aina koteihin saakka”, sanoo Valokuitunen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Weckström  (kuvassa).

Yritys suunnittelee sijoittavansa tulevina vuosina yhteensä 200–300 miljoonaa euroa uusien valokuituverkkojen rakentamiseen. 

Tänä vuonna Valokuitunen rakentaa uutta verkkoa Turun seudulla, Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Lisäksi yhtiö kartoittaa parhaillaan laajamittaisesti kotitalouksien kiinnostusta valokuituyhteyden tilaamiseen erityisesti Lounais- ja Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Uudellamaalla.

”Valokuitunen on ensimmäinen yhtiö, joka alkaa investoida valokuituun valtakunnallisesti näin isossa mittakaavassa. Jotta myös taajamissa asuvat suomalaiset voivat opiskella, yrittää, tehdä etätöitä ja elää sujuvaa arkea, tarvitsemme Suomeen lisää valokuituyhteyksiä. Vain valokuitu tarjoaa lähes rajattoman tiedonsiirtokapasiteetin myös tulevaisuudessa”, sanoo Valokuitunen Oy:n liiketoimintajohtaja Sanna Mutka (kuvassa).

Kuvituskuva: Shutterstock