Viranomaisverkkoon lisää liittymiä – kapasiteetti silti riittää

Viranomaisten Virve-viestiyhteydet ovat toimineet koronapandemian ja poikkeusolojen keskellä normaaliin tapaan, kertoo verkkoa operoiva Suomen Erillisverkot Oy. Vaikka viestiliikenteessä on ollut pientä vilkastumista ja verkkoon on tullut uusia liittymiä niin liikenteen kokonaismäärä ovat pysyneet koronaoloissakin normaalitasolla.

Radioliikenne Virve-verkossa on pysynyt vakiintuneella tasolla, vaikka verkon liittymien määrä kasvoi hieman maaliskuussa, kun muun muassa sairaanhoitopiirit alkoivat päivittää varautumistaan. Virve-verkossa välitettiin keskimäärin 1,8 miljoonaa ryhmäpuhelua ja lähetettiin 74 miljoonaa lyhytsanomaa viikossa vuonna 2019.

”Virvessä on kapasiteettia riittävästi. Pystymme turvaamaan yhteiskunnan kannalta kriittiset viestintäpalvelut kaikissa olosuhteissa, eikä koronapandemialla ole ollut vaikutusta palveluihimme. Päivitämme varautumissuunnitelmaamme aktiivisesti ja arvioimme riskejä jatkuvasti”, sanoo Suomen Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.

Poikkeustilanne on saanut monet Erillisverkkojen asiakkaat tarkastelemaan omaa varautumistaan.

”Olemme saaneet tiedusteluja esimerkiksi turvallisista viestintäratkaisuista ja Krivat-yhteistyöalustasta. Krivat on monikäyttöinen järjestelmä yhteisen tilannekuvan ylläpitämiseen, mikä on todettu esimerkiksi myrskytilanteissa. Osa sairaanhoitopiireistä on jo liittynyt järjestelmään ja osa harkitsee asiaa”, Timo Lehtimäki kertoo.

Erillisverkkojen tulevaisuuden viestiverkon Virve 2.0 -kehityshanke etenee myös suunnitellusti. Tällä hetkellä meneillään on ensimmäisen vaiheen hankintojen kilpailutus. Suomen Erillisverkot on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö.

Kuvituskuva: Virve