3D-tulostimilla nopeasti osia koronasuojaimiin

Uusilla ammattitason 3D-tulostimilla voidaan paikata korona-suojaimien osien ja välineiden tuotantoa. HP Suomi ja 3DTech Salossa, 3D Step Ylöjärvellä, Ajatec Ruskossa sekä Plastmode Kausalassa ovat valmiina tarjoamaan 3D-osaamistaan taistelussa COVID-19-pandemiaa vastaan. Myös muut 3D-tulostintalot maailmalla ovat aktivoitumassa koronasuojaimien osien teossa ja toteuttamisessa. Suomessa on Elinkeinoministeriön mukaan alkamassa myös muuta koronasuojaimien valmistusta.

Ammattiatson 3D-tulostamilla voidaan tuottaa nopeasti esimerkiksi suojavälineitä sairaaloiden, terveydenhuoltosektorin, palvelualan työntekijöiden ja logistiikan alan henkilöstön tarpeisiin.Tällä hetkellä tarvetta on etenkin erityyppisille suojaimille, kotiin ja liikkumiseen tarkoitetuille apuvälineille sekä kaikenlaisille työkaluille, koneiden kappaleille ja varaosille, jotka mahdollistavat esimerkiksi hengitysmaskien toiminnan sairaaloissa ja tärkeiden tuotteiden toimitukset eri teollisuuden toimialoilla.

Kuvan CIIRC R95-maskin runko voidaan tehdä nopeasti 3D-tulostimilla.

3D-tulostuspalvelun tarjoajat ovat nyt erikoistuneet auttamaan suunnittelussa. Lisäksi lähituotanto varmistaa osien saannin nopeastikin.

”3D-tulostamalla tuotanto tapahtuu lähellä, ja tuotteen tai sen osan matka suunnittelupöydältä valmiiksi on perinteistä valmistusta huomattavasti nopeampaa – tämä mahdollistaa hyvinkin nopean reagoimisen”, sanoo 3D-tulostimia tuottavan HP Suomen toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniitty.

HP:n ja sen yhteistyötahojen lisäksi myös toinen 3D-tulostinvalmistka EOS on tullut globaalisti apuun koronasuojaimien 3D-tuotannon aktivoimisessa. Yritys on julkistanut uuden verkkoalustan ja LinkedIn-ryhmän tukeakseen Covid-19-viruksen leviämisen torjuntaa kaikilla tasoilla.

Verkossa on tarjolla valmiita suunnitelmia suojaimien valmistukseen. HP:n kertoo myös toimittaneensa sairaaloihin  maailmanlaajuisesti jo yli tuhat 3D-tulostettua osaa. Ensimmäisiä tuotantoon päätyneitä tuotteita ovat ovenavaaja, joka avulla välttyy koskettelemasta ovenkahvoja, kasvomaskin säädin ja kasvosuojain. Myös CIIRC R95-maskin runko voidaan tulostaa 3D-printterillä.

Testivaiheessa on myös mekaanisesti toimivaa BVM-hengityspalje, jota voi käyttää hätäapuna hengitysvaikeuksista kärsivien potilaiden hoitoon. HP tarjoaa yhteistyökumppaneidensa kanssa monia testattuja 3D-suunnittelutiedostoja helposti koottaville osille ilmaiseksi – tiedostot ovat ladattavissa täältä.  Samalta sivustolta voi myös pyytää apua sovelluskehitykseen tai tarjota omia valmiita sovellutuksiaan ja ideoitaan COVID-19-viruksen torjuntaan.

Kaksi päivää sitten Turun Sanomat (LINKKI) kertoi ruskolaisesta Ajatec Prototyping Oy:stä, joka on valmistelemassa kasvosuojaimien tuotantoa 3D-tulostimilla. Lehden mukaan yritykset 3D -tulostimilla voitaisiin valmistaa jopa 500 hengitys- tai kasvosuojainta päivässä.’

Kuvituskuva: HP

LISÄYS 7.4.2020: Korona-suojaimien valmistus alkamassa Suomessa

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa vauhdittaa myös julkisessa terveydenhuollossa tarvittavien suojamateriaalien valmistusta Suomessa. Haasteena laajan kotimaisen tuotannon aloittamisessa on ollut, että Suomessa ei ole ollut vaadittavia koneita ja raaka-aineita.

’’Nyt olemme tilanteessa, jossa ainakin kaksi kotimaista yritystä on valmistelemassa suojaintuotannon käynnistämistä’’. kertoi tiistaina 7.4.2020 elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Ministeriön ja elinkeinoelämän keskusliiton vetämässä selvityksessä on löydetty kymmeniä kotimaisia valmistajia, joilla on kiinnostusta ja edellytyksiä valmistaa joko hengityssuojaimia tai suojavaatteita.

Suomessa ei tällä hetkellä ole omaa hengityssuojavalmistusta, mutta useat suomalaisyritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksen suojaintuotannon käynnistämiseen.

Suojavaatteiden valmistuksen osalta lähtötilanne on hengityssuojaimia parempi, sillä Suomessa toimii yrityksiä, jotka valmistavat muun muassa suojapukuja, -myssyjä ja -käsineitä. Monet yritykset ovat myös jo käynnistäneet visiirien valmistuksen.

Suojaimien ja niissä käytettävien materiaalien sekä valmistuksessa tarvittaviin laitteisiin kohdistuu tällä hetkellä poikkeuksellisen maailmalla kova kysyntä, joka saattaa myös vaikeuttaa kotimaisen valmistuksen liikkeelle lähtöä.

Mikäli suunnitelmat etenevät odotusten mukaisesti, kotimainen hengityssuojainten ison mittakaavan valmistus käynnistyy toukokuussa.