Työaikaraportointi siirtyy kamera-aikaan

Kasvojentunnistus otetaan kesäkuussa toistaiseksi laajimpaan käyttöön, kun suomalaisen CarraComin tunnistusteknologia liitetään yli 50 000 palkansaajan Norlicin Ontime-nimiseen työaikaraportointi-järjestelmään. Ratkaisu sopii myös etätyöhön – erikoisuutena voisi olla korona-aikana myös kuumeen mittaus kasvoista.

Maailmalla on kulunvalvonnassa tehty kasvojentunnistuspilotteja, mutta nyt kyseessä on Suomen laajin kasvojentunnistuksen toteutus ja ensimmäinen taloushallinnon sektorilla. Ratkaisu on EU:n henkilötietoja-asetuksen (GDPR) mukaan auditoitu ja sen laillisuus on varmistettu.

Norlicin liiketoimintajohtaja Jari Rättyä (vas.) ja CaraCom Groupin toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahto.

’’Kasvojen kuvaa ei tallenneta, vaan järjestelmä muuttaa kuvan yksilölliseksi biometriseksi kartaksi. Sitä verrataan tietokantaan aiemmin tallennettuihin kuvien matemaattisiin malleihin, kertoo kasvojentunnistusteknologian kehittäjän’’, sanoo CaraCom Group Oy:n toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahto.

Jatkossa työntekijä voi halutessaan kirjata itsensä palkanlaskentajärjestelmään muovisen tunnistuskorttien sijaan kasvoillaan. Kuva voidaan ottaa esimerkiksi työpaikan aulaan sijoitetulla tabletilla. Järjestelmään voidaan myös liittää kameratunnistus, jolloin työntekijä vain kävelee kameran ohi työpaikalle.

Korona-virusaika on tuonut myös uuden mahdollisuuden. ’’Kamerateknologiassa on siihen jo valmiudet, mutta laajasti käytettävä ratkaisu vaatisi vielä kehitystyötä’’, arvelee CaraComin Harjuhaahto.

Etätyöpisteessä käyttö on myös yrityksen mukaan helppoa ja turvallista, kunhan etätietokoneen tietoturvasta on huolehdittu.

’’Korkean turvatason työpaikoissa kasvojentunnistusta voi vahvistaa esimerkiksi samaan järjestelmään liitetyllä PIN-koodilla ja muilla lisäkirjautumistavoilla’’, Harjuhaahto sanoo.

Kuvituskuva: Caracomm.fi