Selvitys: Ohjelmistoalakaan ei säästy korona-ongelmilta

Suomalainen kasvava ohjelmistoala ei ole immuuni korona-viruksella, kertoo alan ohjelmistojärjestö. Asiakkuudet vähenevät, siirtyvät ja halventuvat. Yritykset ovat joutuneet jo turvautumaan muiden yritysten tavoin irtisanomisiin ja lomautuksiin. Myös Business Finlandin kehitystukea yritykset ovat hakeneet aktiivisesti.

Ohjelmistoala on ollut vuosia Suomen talouden toimialojen kovin kasvaja. Silti Ohjelmisto- ja e-business ry:n uunituore tutkimus kertoo laajoista koronan kielteisistä vaikutuksista ohjelmistoalaan.

Peräti 70 prosenttia ohjelmisto- ja ohjelmistovetoisista yrityksistä kertoo uudessa selvityksessä vaikeuksista uusien asiakkuuksien solmimisessa ja asiakkaat siirtävät myös jo sovittuja projekteja.

Toimitusjohtaja Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry.

”Alallamme on totuttu kertomaan hyviä uutisia eikä nytkään kannata maalata liian synkkää kuvaa. Fakta kuitenkin on, että koronakriisin kielteiset vaikutukset ovat alallemme ainutlaatuisen voimakkaita’’, sanoo Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Isku on jo kova ja iso pudotus vasta tulossa.  Vaikeudet osuvat yrityksiin laajalla kirjolla. Erityisesti uusien asiakkuuksien solmiminen on vaikeutunut. Lisäksi sekä kotimaisista että kansainvälisistä asiakkaista yli puolet on siirtänyt asiakasprojektin alkamista. Lisäksi hintaa halutaan hinata alaspäin.

Myönteistäkin kerrottavaa löytyy ohjelmistoalan kyselystä, johon vastasi 115 suomalaista Ohjelmisto- ja e-business ry:n jäsenyritystä huhtikuun aikana.

”Noin 40 yrityksistä arvelee pystyvänsä kasvuun jopa näiden vaikeuksien keskellä’’, kertoo Roiha. Hänen mukaansa samaan aikaan 40 prosenttia arvioi joutuvansa silti supistamaan toimintaansa.   ’’Iso isku on tulossa vasta vuoden jälkimmäisellä puoliskolla”, ennakoi Roiha.

Business Finlandin tai ELY-keskusten kehittämis- tai tilanneselvitystukia ohjelmistoyrityksistä on hakenut yli 70 prosenttia. Roihan mukaan yritysten aktiivisuus tässä on hyvin ymmärrettävää, kun katsoo vaikeaa tilannetta.

’’On hyvin luonnollista, että Business Finlandin tukien hakijoissa on paljon alamme yrityksiä, erityisesti kun tuissa on vahva digitaalinen painotus.

Kuvituskuva: Shutterstock