NVIDIA tuo Suomeen tekoälykeskuksen

Amerikkalainen grafiikka- ja tekoälylaskenta-tekniikkaa kehittävä NVIDIA perustaa Suomen tekoälykeskus FCAI:n kanssa NVIDIA AI Technology Center (NVAITC) -tutkimuskeskuksen. Kesäkuussa toimintansa aloittavassa hankkeessa on mukana myös superlaskentaa tarjoava CSC:n Kajaanin yksikkö.

Uusi NVDIDIA AI Technology Center (NVAITC)  aloittaa toimintansa kesäkuussa. Keskuksen ansiosta tekoälytutkijat pääsevät hyödyntämään yhdysvaltalaisen NVIDIAn asiantuntemusta grafiikkasuorittimien (GPU) ja tekoälyohjelmistojen tehokkaasta hyödyntämisestä tekoälysovelluksissa, ja NVIDIA osallistuu tiiviimmin FCAI:n tutkimukseen.

’’Yhteistyömme FCAI:n kanssa vauhdittaa tekoälytutkimusta Suomessa ja tukee paikallisia toimijoita, jotka vetävät jo nyt hienoja tutkimusprojekteja’’, sanoo NVIDIA NVAITC:n johtaja Simon See.

Uusi NVAITC-keskus pystyy auttamaan etenkin sellaisia tutkimushankkeita, jotka tarvitsevat erityisen paljon laskentatehoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lääketieteeseen tai älykaupunkeihin liittyvät tekoälysovellukset. NVIDIAn grafiikkasuorittimia käytetään laajalti tekoälymallien opettamiseen ja mallien soveltamiseen.

’’Teknologiatoimittajana NVIDIAlla on syvällistä osaamista GPU-pohjaisista järjestelmistä, joihin kaikilla tekoälytutkijoilla ei ole vielä pääsyä’’, sanoo tietojenkäsittelytieteen professori Keijo Heljanko FCAIsta.

FCAI on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima osaamiskeskus, joka kokoaa yhteen suomalaista tekoälytutkimusta. NVIDIA AI Technology Center -keskuksia on ennestään Euroopassa Luxemburgissa ja Italiassa sekä Aasian maissa.

’’Näissä keskuksissa tehtävä tutkimus edellyttää huippuosaamista tekoälyssä. FCAI:n tekoälyosaamiselle on kunnianosoitus saada olla mukana luomassa yhtä ensimmäisistä Eurooppaan perustettavista NVAITC-keskuksista’’, sanoo FCAI:n johtaja, akatemiaprofessori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta.

Tieteellisen laskennan CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski mukaan hankkeen avulla voidaan kasvattaa suomalaista tekoälyosaamista ja kehittää uusia ohjelmistoja. Samalla lisätään hänen mukaansa yhteistyötä teknologiatoimittajan ja tutkijoiden välillä. Tämä parantaa tutkimuksen resursseja ja kouluttaa lisää tekoälyosaajia, Koski perustelee.

Kuva NVIDIA