Korona kurittaa auto- ja elektroniikkavientiä – uusi ennuste

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan julkaiseman uuden  talousennusteen mukaan Suomen bkt supistuisi tänä vuonna kahdeksan prosenttia, mutta kääntyisi onneksi ensi vuonna jo neljän prosentin kasvuun. Tänä vuonna autojen viennin arvioidaan supistuvan 25 prosenttia ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kymmenen prosenttia.

Etlan ennusteen mukaan autojen ja muun kulkuneuvoteollisuuden vienti nousisi tämän vuoden ongelmien jälkeen ensi vuonna  noin 30 prosenttia.  Telakkateollisuus luovuttaa tänä vuonna yhden aluksen, mutta ensi vuonna jo kolme laivaa. Niiden menekkiin vaikuttaa kuinka nopeasti koronaviruksesta päästään ja risteilyliikenne palaa normaaliksi.

Koronakriisi iskee Etlan mukaan poikkeuksellisen kovaa (-30%) palvelualoihin kuten majoitus ja ravitsemistoimintoihin. Kuljetuksessa ja varastoinnissa arvonlisäys alenee tänä vuonna noin 20 prosenttia.

Molempia palvelutoimialoja koettelevat yleisen taloudellisen aktiviteetin ja ostovoiman vähenemisen lisäksi myös valtiovallan asettamat toimintarajoitukset.

Kaupan alalla ja yrityspalveluissa arvonlisäyksen väheneminen on pienempää, mutta silti liki kymmenen prosentin luokkaa.

Etla arvioi, että ensi vuonna kaikki palvelutoimialat pääsevät kohtalaiseen kasvuun. Vuoden 2019 tuotantotason saavuttaminen vie kuitenkin useamman vuoden.

Euroopan EU27-maissa koko teollisuuden tuotanto putosi myös tammi-maaliskuussa (kausitasoitettuna ja työpäiväkorjattuna) keskimäärin liki viisi prosenttia viimevuotisesta. Metallien jalostuksen tuotanto väheni EU:ssa keskimäärin 8,4 prosenttia, mutta lisääntyi Suomessa kuusi prosenttia vuoden takaisesta.

Koneiden ja laitteiden valmistus väheni EU:ssa keskimäärin yli kahdeksan prosenttia edellisvuodesta, mutta porskutti Suomessa vahvasti ylöspäin seitsemän prosentin tahtia.

Paperiteollisuuden (ml. kartonki ja sellu) ja puutuoteteollisuuden tuotanto putosi Suomessa ensimmäisellä neljänneksellä vajaat 15 prosenttia vuoden takaisesta metsäteollisuuden lakkojen takia.  Jyrkkä lasku näkyy Etlan mukaan myös vientiluvuissa. Puutuotteiden vienti supistuu tänä vuonna noin 15 prosenttia, paperiteollisuuden vähemmän.

Kemianteollisuuden investoinnit nousevat tänä vuonna noin 1,6 miljardiin euroon, siitä suurin osa on tuotantokapasiteetin korvaamista. Uusien tilausten arvo nousi tammi-maaliskuussa runsaat 4 prosenttia vuodentakaisesta. Koko maailman energiankysyntä supistuu kuitenkin tuntuvasti tänä vuonna, mikä vaikuttaa myös Suomen öljynjalostusteollisuuteen.

Lisää: Etlan toimialakatsaus 2020/1, 72 sivua (LINKKI, pdf).

Kuva: Shutterstock