Yhden parin Ethernet teollisuuden IoT-käyttöön

Yhden parin Ethernetin käyttöönottoa teollisuuden IoT-ratkaisuissa vauhditetaan yhteenliittymällä, jossa ovat mukana liitin- ja laitevalmistajat Phoenix Contactista Sickiin. Mukana on myös anturivalmistaja Sick sekä piirivalmistaja Microchip ja testerivalmistaja Fluke Networks.

Yhteistyöverkosto haluaa selvittää käytännön teknologiset haasteet, joita yhden parin Ethernet-ratkaisujen käyttöönotto teollisuuden ns. IIoT-sovelluksissa asettaa. Yritysten tavoitteena on nopeuttaa myös omien yhden parin Ethernet ns. SPE-tuotteiden kehittömistä.

SPE System Alliancen jäseniä ovat Phoenix Contact, Weidmülleri. Telegärtner, Reichle & De Massar (R&M), Fluke Networks, Dätwyler, Kyland, Microchip, Rosenberger, Sick, O-Ring, Draka/Prysmian Group ja University4Industry.

SPE System Alliancen jäsenet ovat muodostaneet jo ensimmäisiä pienempiä yhteisöjä esimerkiksi liitäntätekniikan, standardisoinnin, SPE-käyttötapauskuvauksien ja kaapeliratkaisujen saralla.

Uusi yhteisö toimii toimi- ja sovellusalat ylittävänä tiedonvaihtoalustana. Lisäksi yhteiset projektit tarjoavat tilaa tiiviille yhteistyölle.

Teollisuuden lisäksi ajoneuvoihin tuodaan yhä enenevissä määrin Ethernet-järjestelmiä. Ohjauslaitteiden ja antureiden verkottamisen avulla voidaan ottaa käyttöön muita ajoavustinjärjestelmiin liittyviä innovaatioita, kuten valotutkia, korkean resoluution näyttöjä, autonomisen ajamisen toimintoja, 4K-kameroita ja tietoviihdejärjestelmiä.

Autoissa käytettävien Ethernet-verkkojen kehittyminen on johtanut 100BASE-T1 (100 Mbit/s, perustuu BroadR-Reach-teknologiaan)- ja 1000BASE-T1 (1 Gbit/s) -IEEE-standardien luomiseen.

Standardeissa pistoliittimille ja kaapeleille sekä niihin liittyville mittausmenetelmille määritettiin raja-arvot kokonaiskanaville asetettujen vaatimusten perusteella. Kumppaniyritys Rosenberg osallistui eturintamassa standardisointiprosesseihin molemmissa neuvostoissa niin autojen pistoliitinsuunnittelun, signaalin eheyden kuin sähkömagneettisen yhteensopivuudenkin osalta.

Yhden parin Ethernetillä myös älyrakennukset ja -tehtaat on helpompi toteuttaa käyttämällä esineiden Internetiä (IoT:tä). Esimerkiksi LED-lamput, kytkimet, anturit, termostaatit, laiteohjaukset tai sälekaihtimien moottorit yhdistetään rakennuksenhallintajärjestelmään IP-protokollan avulla paikallisen tietoverkon tai pilvipalvelun kautta.

SPE-teknologia mahdollistaa yhteisön mukaan myös vakaan IP-tiedonsiirron kenttätasolta yritystasolle ja siten myös antureista pivipalveluun saakka.

Yhden parin SPE-tekniikan ansiosta Ethernet-verkkoihin voidaan myös liittää entistä pienempiä ja kompaktimpia antureita. Lisäetua tuo myös, että SPE ja energiasyöttö voidaan yhdistää tietojohtojen avulla. Näin ollen jännitteensyötön kytkemiseen ei enää tarvita erillisiä pistoliittimiä.

Lisää:  SPE System Alliancen teknologiasivusto  (LINKKI)

Kuva: SPE System Alliance