Nokian 26 gigahertsin 5G-tukiasemat älypylväisiin

Nokia-vetoinen LuxTurrim5G-hanke etenee systemaattisesti tutkimusvaiheesta kohti käytäntöä. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kehitetty 5G-älypylväskonsepti, jossa valopylväisiin on tuotu myös Nokian 5G-ja WLAN-tukiasemien ohella mittaus- ja anturitoimintoja.

Nokia Bell Labsin Pekka Wainio esittelee LuxTurrim5G-älypylvästä, johon on toteutettu suomalaisen Rumble Toolsin droonin laskeutumis- ja latausalusta

LuxTurrim5G-ekosysteemin kehittämistä 5G-älypylväistä on rakennettu supernopea ja laajasti dataa keräävä ja hyödyntävä tieto- ja anturiverkko Espoon Keraan.  Kaikkiaan Keran rautatieasemlta Nokian Espoon kampukselta ulottuvaan älyreittiin kuuluu nyt 19 uusinta 5G-teknologiaa käyttävää älypylvästä ja kaikkiaan noin 250 toisiinsa kytkettyä laitetta.

”Kyseessä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen älykaupunkipilotti, joka mahdollistaa supernopean ja lyhytviiveisen 5G-verkon, laajan sensoriverkon ja data-alustan kautta uudenlaisia digitaalisia palveluja kaupungille, kaupunkilaisille ja kaupunkiyhteisölle”, sanoo projektipäällikkö Pekka Wainio Nokia Bell Labsista.

Pilottiverkon 19 millimetriaaltotaajuuden 5G-teknologiaa hyödyntävät älypylväät tuovat paitsi supernopeat 5G-yhteydet myös laajan anturiverkon käyttäjien hyödynnettäväksi. Tukiaseman lisäksi  pylväissä on esimerkiksi sää- ja ilmanlaatuantureita, videokameroita, näyttöjä ja sähköautojen latauslaitteita.

”Esimerkiksi verkon videokameroiden ja tutkalaitteiden hyödyntäminen yleiseen turvallisuusvalvontaan, liikenteen- ja tienkunnon seurantaan, itseohjautuvien ajoneuvojen etäohjaukseen ja muihin kuljetus- ja logistiikkapalveluihin ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta”, jatkaa Pekka Wainio.

Nyt toteutettu älypylväsversio toimii jo esikaupallisena pilottituotteena, joka auttaa varsinaisen älypylvästuoteperheen suunnittelussa. Pilottipylväiden suunnittelusta ja valmistuksesta päävastuun ovat kantaneet Tehomet ja Orbis.

’’Parhaillaan työstämme jo seuraavaa älypylväiden sukupolvea, jossa keskitytään kokonaisen tuoteperheen suunnitteluun ja tuotteistamiseen. Älypylväillä on valtavasti potentiaalia globaaleilla markkinoilla”, sanoo Tehomet Oy:n muotoilupäällikkö Sami Huuskonen.

Telesteen Connected Zone-älypysäkki Nokian kampusalueella.

Nokian yhteistyökumppaneidensa kanssa rakentamassa älypylväsverkossa on itsessään noin 250 toisiinsa kytkettyä laitetta, muun muassa kolme uuden sukupolven 5G-tukiasemaa (26 GHz, Nokia), yli 50 WiFi-laitetta (60 GHz), 75 videokameraa, 49 erilaista ympäristöön liittyvää anturia monitoroimassa ilmanlaatua, säätä, lämpötilaa, ja hiilidioksidipitoisuuksia ym. (Vaisala), yhdeksän tutkalaitetta (kuusi liikennetutkaa, kolme valotutkaa), seitsemän infonäyttöä, sähköautojen latausasema sekä droonin lataus- ja laskeutumisasema pylvään päässä (Rumble Tools).

Älypylväiden ohella LuxTurrim5G-testiverkkoon kuuluu kaksi älylinja-autopysäkkiä (Teleste, Connected Zone-konsepti) ja erillinen kaupunki-informaationäyttö, jotka toimivat esimerkkinä eri sensoreiden integroinnista urbaanin kaupungin infrastruktuurissa oleviin elementteihin. Droonit ja itseohjautuvat ajoneuvot kuten robottibussi (Sensible 4) ovat niin ikään tärkeä osa pilottikokonaisuutta, jossa kehitetään älykaupungin infrastruktuuria, toiminnallisuutta ja palveluja hyvin kokonaisvaltaisesti.

LuxTurrim5G-yhteiskehityksessä ovat mukana Nokian ja Espoon kaupungin lisäksi Premix, Teleste, Vaisala, Indagon, Rumble Tools, Orbis, Tehomet, Destia, Sitowise, Caruna, A-Insinöörit, Link Design & Development, Vedia, Agora Networks, Sensible 4, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Helsingin yliopisto ja Spinverse, joka toimii ekosysteemin koordinaattorina.  Projektia rahoittaa osallistujayritysten lisäksi Business Finland. Nokia-vetoinen yrityskonsortio tähtää kymmenien miljardien älykaupunkimarkkinoille.

Lisää: Luxturrim5G (LINKKI), tekniikka (LINKKI, pdf) ja videoesittely (LINKKI).

Aloituskuva: Älypylvääseen sijoitettu Nokian 26 GHz:n 5G-tukiasema.

Päivitetty