Arktisen kuitukaapelin merenpohjatutkimukset alkavat

Uuden Koillisväylän kuituyhteyden suunnittelu on siirtymässä elokuussa merenpohjatutkimuksiin. Suomen valtion pääosin omistama Cinia valmistelee yhteistyöallianssin ja Megafon-yhtiön kanssa uuden arktisen tietoliikennemerikaapelin toteuttamista. Kumppaneita on Pohjoismaista ja Japanista.

Huippunopean yhteistyöhankkeen tarkoitus on valmistella täysin uuden, muita globaaleja yhteyksiä täydentävän ja varmentavan tietoliikenneyhteyden rakentamista. Se tarjoaisi uuden reitin ja siten varmentaisi muita olemassa olevia globaaleja maa- ja merikaapeliyhteyksiä.  Uusi kaapeli tarjoaisi myös dataliikenteelle pienimmän latenssin eli kulkuaikaviiveen Euroopan ja Aasian välillä.

Cinian Suomi-Saksa-meridatakaapelin asennustyö valmistui 2016,  kun Saksan pään kaapeli vedettiin rantaan Rostockissa.

Koillisväyläkaapelin toteutus on etenemässä jo merenpohjatutkimuksiin, jotka tehdään vaiheittain.  Arktisen merialueen reittiosuuksien tutkimusten valmistelua yhteisprojektissa johtaa MegaFon, jonka tilaama tutkimusalus on nyt aloittamassa siirtymisen tutkittavalle merialueelle. Ensimmäinen osuus käynnistyy elokuussa ja sen arvioidaan kestävän noin kolme kuukautta.

Suunnitellussa yli 10 000 kilometrin Koillisväylän tietoliikenneyhteydessä yhdistyvät kustannustehokkaasti lisäkapasiteetin saatavuus, datanopeus, nykyisiä yhteyksiä täydentävä ja varmentava täysin uusi reitti sekä korkea käytettävyys. Uusi kaapeliyhteys palvelee myös arktisen alueen kehittyviä tarpeita.

Nykyisin merikaapeleissa kulkee noin 99 prosenttia globaalista internet-liikenteestä.  Ja silti globaaleista tietoliikenteen runkoverkoista on tähän asti puuttunut optinen merikaapeli, joka yhdistäisi Euroopan, Venäjän pohjoiset ja itäiset rannikkoseudut, Japanin ja Pohjois-Amerikan.

Taustaa: Cinia on suomalainen tietoverkko- ja ohjelmistopalveluita tarjoava tietoliikenteen ja tietotekniikan yritys. Suomen valtio omistaa siitä 77,5 prosenttia ja loput eläkeyhtiö Ilmarinen ja OP Vakuutus. Yrityksellä on oma noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkko Pohjois-Euroopassa.

Lisää: Cinia-aiheiset uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock