QT ja Bittium kasvoivat – pandemiasta huolimatta

Korona-virus rassaa edelleen monia teknologiayrityksiä, mutta esimerkiksi ohjelmistotyökaluja kehittävä QT ja oululainen suunnitteluyritys Bittium kasvoivat pandemiasta huolimatta. Omaan kehityksen panostettiin ja tarjolle tuotiin uusia tuotteita.

Ohjelmistotyökaluvalmistaja QT:n toisen huhti-kesäkuun liikevaihdon kasvu oli 29,2 prosenttia 18,1 miljoonaan euroon, myös liikevoitto kasvoi 3,6 miljoonaan euroon. Koko alkuvuoden liikevaihto kasvoi 36,1 prosenttia 36,5 miljoonaan euroon ja liiketulos 5,8 miljoonaan euroon.

’’Kasvu oli vahvaa kaikilla yhtiön maantieteellisillä toiminta-alueilla Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Epidemian vuoksi myös useita markkinointitapahtumia on peruttu, siirretty tai korvattu sähköisillä tapahtumilla. Kokonaisuutena epidemian vaikutus yhtiön liiketoimintaan oli katsauskaudella kuitenkin vähäinen’’, sanoo QT:n toimitusjohtaja Timo Levoranta.

Konsernin kehittämispanostus kohdistui työpöytäsovellusten lisäksi sulautettuihin järjestelmiin autoteollisuuden, kulutuselektroniikan, lääketieteellisten laitteiden ja teollisuusautomaation alueilla. Lisäksi tuotekehityksessä panostettiin sulautettujen järjestelmien rakentamisessa tarvittaviin lisäarvo-ominaisuuksiin ja työkaluihin.

Oululaisen Bittium kasvoi edellisvuodesta puolestaan huhti-kesäkuussa 6,8 prosenttia 25,3 miljoonaan euroon. Siitä erityisesti tuotepohjaisen liikevaihdon eli militaari- ja terveyselektroniikan osuus oli 73,0 prosenttia eli 18,4 miljoonaa euroa (16,7 miljoonaa euroa) ja palvelupohjaisen suunnittelun liikevaihdon osuus 27,0 prosenttia eli 6,8 miljoonaa euroa, jossa tosin laskua kolmisen prosenttia.

Tammi-kesäkuun ajalta liikevaihto kasvoi 28,7 prosenttia edellisvuodesta 42,5 miljoonaan euroon (33,1 miljoonaa euroa),josta tuotepohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli 70,7 prosenttia eli 30,1 miljoonaa euroa (18,6 miljoonaa euroa) ja palvelupohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli 29,3 prosenttia eli 12,5 miljoonaa euroa (14,5 miljoonaa euroa). Bittiumin liikevoitto heikkeni huhti-kesäkuussa  2,7 miljoonaan euroon, mutta oli tammi-kesäkuun ajalta silti 2,9 miljoonaa euroa (2019/1-6: 1,7 miljoonaa euroa).

’’Tuotemyynti koostui pääosin taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitettujen järjestelmien ja tuotteiden, tietoturvallisten älypuhelimien sekä sydämen sähköistä toimintaa mittaavien tuotteiden myynnistä’’, kertoo Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen.

Silti pandemian aiheuttamista yleisistä liiketoiminnan kehittymisen viivästymisistä ja riskien ja epävarmuuksien merkittävästä kasvusta, pandemian vaikutukset eivät ole olleet Bittiumin liiketoimintaan tähän asti yhtiön mukaan merkittäviä.

Tosin tuotekehityspalvelujen myynti ensimmäisellä vuosipuoliskolla aleni 14 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Myynnin alenemiseen vaikuttivat kuitenkin omat tuotekehitysprojektit, jotka kiinnittävät osaajia sisäiseen tuotekehitykseen. Tosin myös koronaviruspandemiasta johtuneet rajoitukset ovat vaikuttaneet uusien asiakkuuksien saamiseen.

’’5G-teknologiakehitystyön kysynnän tasaantuessa olemme jatkaneet panostuksia uusien asiakkuuksien ja sovellusalueiden lisäämiseksi. Uutena tuotekehityspalveluiden sovellusalueena olemme esitelleet omaa Android Automotive -alustalla toteutettua OEM-sovellushallintaa ja tietoturvaratkaisuja’’, toimitusjohtaja Huttunen taustoittaa.

Tammi-kesäkuussa 2020 investoinnit olivat 28,3 prosenttia liikevaihdosta (38,8 prosenttia).Yritys arvioi silti vuoden 2020 liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta (75,2 miljoonaa euroa) ja liiketuloksen olevan samalla tasolla kuin edellisvuonna (liikevoitto 6,3 miljoonaa euroa).

Markkinoiden todellisuutta on , että mahdollinen uusi koronaviruspandemin toinen aalto  (SARS-CoV-2) vaikuttanee myös globaaliin talouteen ja markkinatilanteeseen. Markkinoilla vallitseva epävarmuus aiheuttaa myös yrityksille heikon näkyvyyden ja voivan vaikuttaa asiakasyritysten kautta myös niiden toimintaan.

Lisää: QT:n tulos 1-6/3-6/2020 (LINKKI, pdf) ja Bittiumin tulos 1-6/3-6/2020 (LINKKI)

Kuvituskuva: QT ja sulautetut ohjainpiirit

Päivitetty