Koronavilkku nuuskii BLE-signaalia

Uusi korona-altistuksia jäljittävä Vilkku-kännykkäsovellus perustuu Traficommin mukaan matatehoiseen Bluetooth Low Energy BLE/EDR -tekniikkaan. Sovellus tunnistaa kännykässä toisen laitteen BLE-signaalien voimakkuuden perusteella. Päivitetty 16.9.2020: Koronavilkun on ladannut yli kaksi miljoonaa suomalaista.

Nykykännyköissä on Traficomin mukaan käytössä Bluetoothista Classic (BR/EDR) ja Bluetooth Low Energy (BLE) -muodot. Niistä Koronavilkku-sovelluksen hyödyntämä BLE on vakio-Bluetoothia kevyempi, pelkistetympi ja yksinkertaisempi tiedonsiirtotapa. BLE kuluttaa myös huomattavasti vähemmän virtaa.

Suomessa käyttöönotettu Koronavilkku-sovellus auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja ja hillitsemään viruksen leviämistä. Voit nyt ladata Koronavilkun maksutta puhelimeesi yleisimmistä sovelluskaupoista. Koronavilkku on ladattu sovelluskauppoihin tänään (31.8.2020). Tämän vuoksi se ei välttämättä vielä löydy sovelluskaupan hakutoiminnolla.

Sovelluksen voi ladata heti koronavilkku.fi-sivustolla alla olevien latauslinkkien kautta. Koronavilkku on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä versiona.  Englanninkielinen sovellus julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

”Koronavilkku-mobiilisovellus on osa hallituksen testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategiaa. Altistuneiden tavoittaminen ja hoitoonohjaus tehostuu sovelluksen avulla. Näin myös tartuntaketjuja voidaan katkaista tehokkaammin”, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi käyttää sitä. Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Solita. Kehittämistyöhön osallistuvat THL:n lisäksi, STM, Kela ja SoteDigi Oy.

Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista. Sovellus toimii uudemmissa älypuhelimissa. Se hyödyntää tunnuskoodien ja kohtaamistietojen luomiseen Applen ja Googlen yhdessä luomaa Exposure Notifications -rajapintaa. Tämä rajapinta on kaikissa iPhoneissa, joissa on vähintään iOS 13.5 -käyttöjärjestelmä, sekä Android-puhelimissa, joissa on vähintään Android 6.0 (Marshmallow) -käyttöjärjestelmä ja Google Play-palvelut. Sovellus toimii yli 500 eri älypuhelimessa.

Lisää: Koronavilkku  (LINKKI) ja Traficommin Kyberturvakeskuksen taustatietopaketti Koronavilkun Bluetooth-yhteyksistä (LINKKI) sekä Solitan blogi koronavilkkusta (LINKKI).

Päivitys 1.9, 7.9 ja 16.9.2020: Koronavilkku-sovellus on saanut suuren suosion, sillä sovellusta ladattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana miljoona kertaa, viikon päästä julkistuksesta määrä oli 1,8 miljoonaa ja kahden viikon päästä yli kaksi miljoonaa latausta. Tartunnastaan on ilmoittanut jo 218 Koronavilkun käyttäjää. Myös koronavilkun lataamiseen liittyvät maarajoitukset on poistettu. Tämä tarkoittaa, että kaikkien maiden sovelluskauppojen käyttäjät voivat ladata Koronavilkun puhelimeensa. Tästä on hyötyä esimerkiksi Suomessa pidempään asuville ulkomaalaisille.