Käytännön opas e-tekstiilien tekemiseen

Arktiset e-tekstiilit on ensimmäinen suomenkielinen, elektronisten tekstiilin suunnitteluun ja tekemiseen keskittyvä e-materiaalien vinkkikirja. Siinä kerrotaan esimerkkien kautta, kuinka mikroelektroniikkaa, valoledejä ja tekstiilejä voidaan yhdistää samaan tuotteseen. Linkki kirjaan tästä.

Yksinkertaisimmillaan e-tekstiilin voi valmistaa tekstiilistä, sähköä johtavasta ompelulangasta, led-valosta ja virtalähteestä esimerkiksi paristosta. Sähkö johtuu kankaita ja lankoja pitkin, ja kytkiminä voidaan käyttää vaikkapa vetoketjua tai painonappeja. E-tekstiilit ja puettavat teknologiat ovat älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi tulevaisuuden sisustuselementeissä, vaatteissa ja asusteissa.

Kuvan laukkuihin syttyvät valot, kun avainrenkaassa oleva magneetti osuu sisätaskun magneettikytkimeen.

E-tekstiilien suunnittelun ja valmistamisen avulla voidaan myös madaltaa teknologiaoppimisen kynnystä. Näin teknologiaa voidaan hallita laajemmin ja ei jäädä vain sen ympäröimäksi.

Uusi kirja on Lapin yliopiston suunnitteluteknologian yliopisto-opettaja Emmi Harjuniemen ja tekstiilialan yliopistolehtori Piia Pyrstöjärven käsialaa.

Uuden teoksen esimerkit johdattavat lukijan e-tekstiilien käytännln tekemisen ja perusasioihin kuten virtapiirin ompeluun ja yksinkertaisten kytkimien käyttöön.

Lisää: Harjuniemi, Emmi ja Pyrstöjärvi, Piia (2020) Arktiset e-tekstiilit : johdatus elektronisten tekstiilien suunnitteluun ja valmistusprosessiin, Lapin yliopisto. Painettuna ja tästä (LINKKI, pdf, 5,6 Mt) myös sähköisenä.

Aloituskuva: Kirjan kannesta.

Päivitetty