NVIDIA ostaa ARM:n – 40 miljardin dollarin jättikauppa

Japanilainen Softbank luopuu mobiilialan suorittimiin keskittyneestä brittiyritys ARM:sta 40 miljardin dollarin eli 34 miljardin euron hinnalla. Ostajana on NVIDIA, joka laajentaa näin toimintaansa mobiilin lisäksi tekoälyalueen suoritinlaskentaan. Kauppasumma maksetaan rahan lisäksi osin osakkeina. Softbank osti ARM:n neljä vuotta sitten 25 miljardilla eurolla.

Viime kuukaudet huhut ARM:n myynnistä NVIDIA:lle ovat saaneet nyt katetta. ARM olisi varmaan sopinut monelle muullekin suoritinvalmistajalle, mutta NVIDIA on ARM:lle ehkä Intelin tai AMD:n tyyppisiä pc-suorittimia valmistavaa yritystä sopivampi koti. Kauppasumma on 40 miljardia dollaria eli 34 miljardia euroa.

Suurin ongelma brittiyrityksen kaupassa on ollut ettei ARM:n omistaja voi kilpailla suoraan omien asiakkaidensa kanssa, sillä ARM ei myy suoraan suorittimia vaan lisensoi suoritinytimiään piiriasiakkaille osaksi heidän sulautettuja järjestelmäpiiriratkaisujaan.

Suurimpia asiakkaita ovat Apple ja Qualcomm monien sulautettujen ohjainpiriivalmistajien lisäksi. Kaupan yhteydessä NVIDIA ilmoitti jatkavansa Armin avointa lisensointimallia, mutta laajentavansa Armin IP-lisenssisalkua NVIDIA-omilla tekniikoilla.

Kaupan myötä SoftBank on edelleen sitoutunut Armin pitkäaikaiseen menestykseen NVIDIA: n omistusosuuden kautta. Yritys hankkii NVIDIA:n osakkeita noin kymmenen prosentin verran.

’’Yhdistämällä NVIDIA: n tekoälyn laskentaominaisuudet Armin suorittimet ekosysteemiin voimme viedä tietojenkäsittelyä pilvestä, älypuhelimista, tietokoneista, itseajavista autoista ja robotiikasta IoT: n ja reunalaskentaan ja tekoälyyn’’, sanoo NVIDIAn perustaja ja toimitusjohtaja Jensen Huang.

NVIDIA aikoo laajentaa läsnäoloaan edelleen Cambridgessä, Iso-Britanniassa ja perustaa sinne uuden tekoälyn tutkimus- ja koulutuskeskuksen sekä aikovansa pohjustaa uudenlaisen supertietokoneen rakentamista. Myös ARM:n pääkonttori säilyy NVIDIA:n mukaan edelleen Iso-Britannin Cambridgessä.

Lisää: NVIDIA:n tiedote ARM-kaupasta (LINKKI) ja Softbankin ARM-uutinen vuodelta 2016 (LINKKI).

Päivitetty kauppasumma euroina