Suomalaiset nostoteknologiayritykset yhteen

Suomalainen koneteollisuus muuttuu selvästi, kun lastaus- ja nostotekniikkaa kehittävät Konecranes ja Cargotec yhdistyvät. Uudesta nimeä vailla olevasta nostojätistä on tulossa materiaalivirtojen käsittelyssä maailmanlaajuinen jättiyritys, jolla on mahdollisuuden kehittää Suomessa uusinta alan digiteknologiaa.

Tulevalla teollisuustoimijalla on yrityksen tiedotteen mukaan edellytykset johtaa toimialan murrosta kohti kasvavaa kestävää kehitystä älykkäisiin ratkaisuihin perustuen, toimimalla asiakkaidensa elinkaarikumppanina ja asettamalla turvallisuuden etusijalle kaikessa toiminnassaan.

Kuva; Cargotec_IoT_/ Orange

’’Yhdistämällä tuotekehitysresurssimme pystymme nopeuttamaan innovointia painopistealoinamme automaatio, robotiikka, sähköistäminen ja digitalisaatio’’, sanoo Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

Yhtiöiden hallitukset ovat jo allekirjoittaneet yhdistymis- ja sulautumissuunnitelman. Viime vuoden mukaan yhteenlaskettu liikevaihto on noin 7,0 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto noin 565 miljoonaa euroa.

Ehdotettu yhdistyminen toteutetaan osakeyhtiölain mukaisella absorptiosulautumisella, jossa Konecranes sulautuu Cargoteciin. Näin Konecranesin osakkeenomistajat omistaisivat noin 50 prosenttia ja Cargotecin osakkeenomistajat noin 50 prosenttia yhdistyvän yhtiön osakkeista ja äänistä.

TAUSTAA: Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista, ja sen asiakkaita ovat muun muassa koneenrakennus- ja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit. Cargotecin liiketoiminta-alueet Kalmar, Hiab ja MacGregor ovat tärkeitä tavaroiden siirroissa satamissa, merillä ja maanteillä.