Parempia lisätyn todellisuuden älylaseja – suomalaisyritys mukana

Piirivalmistaja STMicroelectronics on julkistanut uuden lisätyn todellisuuden älylasien LaSAR-ekosysteemin. Ryhmän muita perustajia ovat ST: lisäksi suomalainen Displelix sekä Osram, Mega1 ja Applied Material. Tarkoitus on kehittää älylasit, jotka ovat keveät ja tarjoavat ennennäkemättömät käyttöominaisuudet.

Uusi LaSAR Alliancen (Laser Scanning for Augmented Reality) -yhteisö keskittyy vastaamaan teknisiin haasteisiin, joita edellytetään jatkuvassa käytössä olevilta tulevaisuuden älylaseilta. Niiden kun pitää olla kevyitä, kuluttaa vähän sähkötehoa ja tuottaa silti laadukasta kuvaa käyttäjänsä silmille.

Dispelixin teknologiajohtaja Juuso Olkkonen.
Dispelixin toimitusjohtaja Antti Sunnari.

Ratkaisussa hyödynnetään ST Microelectronicsin kehittämää lasersäteen skannausratkaisua (LBS). Heiltä tulee myös MEMS-mikro-peilialusta ja BCD-asiantuntemus, Osramilta kompaktit valaistuslähteet, edistyneet aaltojohde-elementit Applied Materials ja suomalaiselta Dispelixiltä.

Dispelix läpinäkyvien näyttöratkaisujen valmistaja, jolla on vankkaa optista osaamista diffraktiivisiin aaltoputkiin perustuvista näytöistä. Yrityksen Augmented Reality -tekniikka kehitettiin alkuaan VTT:ssä viiden vuoden ajan.’

’’Yhdistämme maailman johtavan aaltoputkiteknologian allianssikumppaneiden edistyneisiin tekniikoihin”, kertoo Dispelixin teknologiajohtaja ja perustaja Juuso Olkkonen (kuvassa oikealla). Yritys toimii Helsingissä, Oulussa ja Joensuussa.

Uudenlaisten älylasien tekniikan paketoinnissa auttaa  taiwanilaisen Mega1:n teknologiaosaaminen, jossa kaikki kriittisimmät elektroniset komponentit integroidaan vähän yli neliösettimetrin kokoiseen ja kolmen gramman painoiseen moduuliin.

Lisää:  LaSAR (LINKKI1 & LINKKI2), Applied Materials (LINKKI), Dispelix (LINKKI),  Mega1 (LINKKI), Osram (LINKKI) ja ST Microelectronics (LINKKI)