Supertietokone Cray EX nostaa Suomen tutkimuksen kärkeen – tältä se näyttää

Ensi vuonna Kajaanissa käynnistyvä CSC:n uusi superkone Lumi nostaa Suomen ja Euroopan tutkimuksen ja kilpailukyvyn uudelle tasolle. HPE:n AMD-suorittimiin perustuvan Cray EX-koneen laskentateho tulee olemaan 552 petaflop/sia eli 552 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Kajaanin Lumi-koneen järjestelmätoimittajaksi valikoitui tarjouskilpailussa Hewlett Packard Enterprise (HPE) ja HPE Cray EX -supertietokone. Lumi on osa yhteiseurooppalainen supertietokonehanketta, jossa on mukana kymmenen Euroopan maata ja EuroHPC-yhteisyritys (EuroHPC Joint Undertaking).

Uuden huippunopean laskentatehon lisäksi Lumi on yksi maailman edistyksellisimmistä alustoista tekoälylle ja siitä tulee yksi maailman näkyvimmistä tieteellisiä instrumenteista.

’’Tämä päivä on tärkeä askel eteenpäin Euroopan suurteholaskennan strategian toteutumisessa. LUMI-konsortion isännöimä supertietokone tulee olemaan maailman viiden tehokkaimman supertietokoneen joukossa’’, totesi tänään Khalil Rouhana, varapääjohtaja, Euroopan komission Viestintäverkot, sisällöt ja teknologia -pääosastolta.

Yhdessä ensi vuonna käyttöönotettavien muiden EuroHPC:n pre-eksatason ja petatason supertietokoneiden kanssa, suomalainen Lumi tulee auttamaan Euroopan julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita ratkaisemaan monia tärkeitä tutkimus- ja innovaatiohaasteita eri tieteenaloilla.

Hankkeen ja kymmenen muun Lumi-konsortiomaan hankinta on edennyt CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Kosken mukaan pndemiasta huolimatta aikataulussaan.

Tulevan supertietokoneen resursseista viidennes on varattu suoraan yritysten käyttöön. Uusi laitteisto on yli 200 miljoonan euron investointi, kattaen kulut koko laitteiston elinkaaren ajan.

Havainnekuva: Uuden HPE:n Cray EX -Lumi-supertietokone.

TAUSTAA: Lumi (HPE Cray EX)-tekniikka

  • Koneen laskentateho perustuu pääosin grafiikkaprosessoreihin (Graphics Processing Units, GPUs), perustuen seuraavan sukupolven AMD:n Instinct GPU-prosessoreihin.
  • Lumissa on myös perinteisiin prosessoreihin perustuva osio (Central Processing Units, CPUs), jossa on 64-ytiminen seuraavan sukupolven AMD:n  EPYC suorittimia.
  • Lumin data-analytiikkapartitiossa on 32 teratavun suuruinen jaettu muisti ja 64 visualisointiin tarkoitettua grafiikkakorttia. Tätä osiota käytetään esimerkiksi datan esi- ja jälkikäsittelyyn ja visualisointiin.
  • Lumin tallennusjärjestelmä rakentuu kolmesta kerroksesta: 7 petatavun huippunopea flash-teknologiaan perustuva levyjärjestelmä ja 80 petatavun perinteisempi rinnakkaislevyjärjestelmä. Nämä molemmat perustuvat Lustre-teknologiaan. Lisäksi Lumissa on 30 petatavun datanhallintajärjestelmä, joka perustuu Ceph-teknologiaan.
  • Lumin on tallennustilaa 117 petatavua. Datan siirtonopeudesta voidaan todeta, että flash-teknologiaan perustuva levyjärjestelmä siirtää dataa levyltä laskentanoodien muistiin tai sieltä pois kahden teratavun sekuntivauhdilla. Lisäksi mikropalvelujen pyörittämistä varten Lumissa on konttipalvelu, joka perustuu OpenShift/Kubernetes-teknologiaan.
  • Lumin eri osiot on kytketty samaan Crayn omaan erittäin nopeaan Slingshot-kytkinverkkoon (200 Gbit/s). GPU-osion kytkinverkon globaali kaistanleveys on 160 Tt/s. Maailman koko internetliikenne vuonna 2019 oli 88 Tt/s eli mahtuisi liki kahteen kertaan Lumin kytkinverkkoon!
  • Tilaa Lumi vie tilaa noin tenniskentän verran (yli 150m2) ja koko laitteisto painaa yhteensä lähes 150 000 kiloa.