Suomalaisia FI-tunnuksia jo puoli miljoonaa

Internetin suomalaisia fi-verkkotunnuksia on haettu  kasvavasti. Puolen miljoonan osoitteen raja ylitettiin tänään keskiviikkona. Traficomin mukaan erityisesti uusien nettikauppojen syntyminen on siivittänyt fi-verkkotunnusten hakemista.

Digitaalisten palveluiden rooli on kasvanut laajemminkin koronaepidemian seurauksena, mikä on lisännyt Traficomin mukaan fi-verkkotunnusten kysyntää maaliskuusta 2020 alkaen. Fi-verkkotunnuksia on nyt rekisteröity jo 500 130 (4.11.2020). Edellinen merkkipaalu, neljännesmiljoonan raja saavutettiin loppuvuodesta 2010.

Ensimmäisen Fi-verkkotunnuspalvelun syntynä voidaan pitää vuotta 1986, jolloin fi-nimipalvelun tiedot lisättiin internetin juurinimipalveluun.

Alkuaikoina fi-verkkotunnusten määrän kasvu säilyi maltillisena 2000-luvun alkupuolelle saakka, mutta viime vuosina kasvu on ollut varsin tasaista, mutta maaliskuusta Fi-verkkotunnusten määrä kasvoi uudelleen voimakkaasti. Lokakuussa 2020 rekisteröitiin jo yli 7000 fi-verkkotunnusta.

Traficomin ylläpitämää fi-verkkotunnuspalvelua on kehitetty jatkuvasti vuosien saatossa. Nykyisin osoitteisiin on lisätty mahdollisuus käyttää jopa ääkkösiä ja saamen kielen merkkejä. Samaan aikaan fi-verkkotunnusten säätelyä on kevennetty ja sitä tehdään yhteistyössä fi-verkkotunnusvälittäjien ja -palvelujen tuottajan kanssa.  Traficom tarjoaakin  maksutta hajautettua nimipalvelua fi-hyväksytyille verkkotunnusvälittäjille. Heitä on Suomessa yli 3000.

Traficom myös ylläpitää fi-päätteisten osoitteiden toimivuuden kannalta kriittistä fi-juurinimipalvelua, joka koostuu lähes 200 ympäri maailmaa hajautetusta fi-juurinimipalvelimesta. Traficomm on panostanut myös verkkotunnusten tietoturvaan.

”Olemme muun muassa ottaneet käyttöön DNSSEC-tietoturvalaajennuksen, joka turvaa nimipalvelinkyselyiden vääriin käsiin joutumiselta”, tähdentää Traficomin johtava asiantuntija Juhani Juselius.

Uutena palveluiden tietoturvaa lisäävänä toimintona Traficom tarjoaa fi-verkkotunnusvälittäjille myös maksutonta hajautettua Anycast-nimipalvelua, joka on paras suoja nimipalveluun kohdistuvia palvelunestohyökkäyksiä vastaan.

”Toivomme, että fi-verkkotunnusvälittäjät ottavat Anycast-palvelun laajasti käyttöön ja parantavat siten fi-verkkotunnusten toimintavarmuutta ja vikasietoisuutta”, korostaa Juselius. Anycast-tekniikalla yksittäinen nimipalvelin voidaan sijoittaa useaan paikkaan ympäri maapalloa.

Lisää: FI-verkko-osoitteet-haku ja määrät (LINKKI), DNSSEC-laajennus (LINKKI) ja Anycast-palvelu (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock