HUS hyödyntää Elisan videorobottia ja verkon liikkumisdataa

Pääkaupunkiseudun HUS hyödyntää sairaalassaan verkko-operaattori Elisan liikkumisdataa ja älykästä tilannekuvaa koronaviruksen leviämisen ennustamiseen. Nyt HUS kokeilee lisäksi Elisan liikkuvaa videorobottia lääkärien ja sairaanhoitajien apuna koronapotilaiden hoidossa.

Videorobotti yhdistää sairaanhoitajan ja potilaan videokuvan välityksellä. Hoitaja voi ajaa videorobotin koronapotilaan luo ja tiedustella hänen olotilaansa ja avun tarvetta. Sairaanhoitajat ja lääkärit ohjaavat robottia tablettitietokoneen avulla.

Robotilla voidaan tehdä myös tarkastuskierroksia potilashuoneissa yöaikaan, mikä pienentää sairaanhoitajien riskiä altistua virukselle ja lisää tehokasta työaikaa.  Robottia voidaan kontrolloida eri puolilta sairaalaa ja etätavata potilaita myös koronapotilasosaston ulkopuolelta.

’’ Robotin avulla on jo nyt säästetty kymmeniä suojavarusteita ja yöllisiä tarkastuskäyntejä on suoritettu onnistuneesti robotin kanssa’’. kertoo HUSin teknologiapäällikkö Pekka Kahri.

Jatkossa HUS:n videorobotti siirtyy käyttämään 5G-yhteyttä, joka takaa sille tarvittavan kaistan tiedonsiirtoa varten ja varmistaa luotettavan toiminnan sairaalaympäristössä. Uudenlaista sairaalarobottia on kehitetty Elisan ja HUSin Sustainable Future Accelerator -innovaatio-ohjelmassa.

Videorobottiyhteistyö on jatkoa Elisan ja HUS:n yhteistyölle, jossa koronapandemian leviämistä alettiin jäljittää keväällä 2020 Elisan liikkumisdatan ja reaaliaikaisen tilannekuvan avulla.

Elisa ja HUS käynnistivät kesällä 2020 Sustainable Future Accelerator -innovaatio-ohjelman. Ohjelmassa kehitetään palveluita kestävän tulevaisuuden tarpeisiin muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin alalla. Ratkaisuissa hyödynnetään muun muassa 5G-teknologiaa, robotiikkaa, droneja sekä autonomisia kulkuneuvoja. Innovaatio-ohjelma on nyt puolivälissä ja palveluiden pilotointi jatkuu vielä loppuvuoden ajan.