Nestejäähdytetty 5G-tukiasema palkittiin

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Energianerokas 2020 -kilpailussa tunnustuksen neljälle eri toimijalle. Yksi voittajista oli Elisan ja Nokian nestejäähdytteinen 5G-tukiasema ja muut Ovako, Lidil sekä Paulig yhdessä energiayhtiö Helenin kanssa.

Uusi 5G-mobiiliverkko vaatii miljoonia tukiasemia, joten niiden sähkökäytön pienentäminen on entistäkin tärkeämpää.  Tyypillinen kännykkätukiasemien laitteisto tuottaa lämpöä, jonka poistamiseen kuluu usein 30–60 prosenttia koko tukiaseman kuluttamasta sähköenergiasta.

Tukiaseman perinteisen ilmajäähdytyksen sijaan nestejäähdytteinen ratkaisu mahdollistaa lämpöenergian entistä paremman uudelleen hyödyntämisen. Tukiaseman tuottama lämpö on jopa 60–80 asteista, mikä helpottaa sen hyötykäyttöä.

Keväällä 2020 Elisa ja Nokia ottivat käyttöön uudenlaisen nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman Elisan pääkonttorissa Pasilassa. Ratkaisulla hukkalämmöstä on saatu talteen jopa yli 90 prosenttia ja se hyödynnettiin suoraan kiinteistön lämmityksessä.

Nestejäähdytyksessä tukiaseman energiankäytön hiilidioksidipäästöt pienenevät selvitysten mukaan jopa 80 prosenttia, kun lämpö otetaan talteen ja käytetään uudelleen. Nokian kehittämä ja Elisan käyttöönottama nestejäähdytteinen tukiasemaratkaisu soveltuu myös muihin tietoliikenteessä tarvittaviin laitteisiin.

Tuomariston mukaan Nokian ja Elisan ratkaisu on erinomainen esimerkki energianerokkaasta laitemuotoilusta ja kahden toimijan välisestä onnistuneesta ilmastoponnistuksesta. Lisäksi eri käyttökohteisiin skaalattava ratkaisu on otettavissa käyttöön laajemminkin ICT-alan ilmastopäästöjen vähentämistä niin Suomessa kuin maailmalla.

Lisää Elisan ja Nokian nestejäähdytetystä tukiasemasta youtube-videolla (LINKKI).

Nokian ja Elisan lisäksi vuoden Energianerokas 2020 -tunnustuksen saivat Ovako Imatran vakuumipumppu, joka vähentää merkittävästi teräksen valmistuksen energiankulutusta, Lidl Suomen energiaviisaat myymälät, joissa on tehostettu energiankäyttöä poikkeuksellisen monipuolisesti sekä Pauligin ja Helenin ratkaisu, jossa kahvipaahtimon hukkalämpö siirretään Helsingin kaukolämpöverkkoon.

Kaikkiaan Energianerokas-kisaan ilmoittautui 29 ehdokasta.