Haminasta entistä vahvemmin Google-kaupunki

Googlen palvelinkeskuksen omaava Hamina siirtyy ensimmäisten suomalaisten kaupunkien joukossa myös Googlen ohjelmistoihin. Yhteensä noin 1000 kaupungin henkilöä koskettava ohjelmistomuutos tapahtuu vuoden 2021 keväällä.

Tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen, Haminan kaupunki.

Google rakensi Haminan entiseen  Stora Ensolta Summan paperitehtaaseen palvelinkeskuksen vuonna 2011. Nyt Hamina siirtää tuhat työntekijäänsä Googlen ohjelmistoperheen käyttäjäksi. Tavoitteena on, että työntekijät ja kaupunginvaltuutetut saavat Googlen Chromebookit, jotka mahdollistavat työn tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta.

Haminan kaupungin tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen sanoo, että ohjelmistoinvestointi on osa Haminan Älykäs kaupunki- digiohjelmaa, jolla halutaan lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Tulevissa Cromebook-koneissa ei ole ohjelmistoja, koska ne ovat pilvessä. ’’Tällöin ohjelmistot eivät vaadi asennuksia, vaan ainoastaan keskitettyä ylläpitoa’’, Lampinen kertoo.

Googlen kotimainen kumppani, ohjelmistotalo GAPPS, on ollut tiiviisti mukana Haminan muutosprojektissa. Muutosjohtaja Anni Myyrä kertoo huolellisesti strukturoidun projektin olevan jo hyvässä vauhdissa.

Haminassa halutaan lisätä myös työntekijöiden osallisuutta ja päivittäistä vuorovaikutusta sekä kannustaa yhteisölliseen työskentelyyn. Tästä syystä Googlen ohjelmistojen lisäksi päätettiin ottaa käyttöön myös suomalaisen GAPPSin, muutama vuosi sitten omaksi yrityksekseen eriytetty sosiaalinen intranet Happeo. Haminassa Portti nimen saava työympäristö on sosiaalinen verkosto ja osallistava viestintäkanava, joka yhdistää työntekijät.

Kuvituskuva: Googlen Haminan palvelinkeskus, Google.com