Nokia keskittyy avoimesti kriittisiin verkkoihin

Nokia kertoo keskittyvänsä uuden strategian mukaisesti toimittamaan tulevaisuudessa kriittisiä verkkoja viestintäpalveluiden tarjoajille, yrityksille ja internet-toimijoille. Yritys näkee arvonluontimahdollisuuksien siirtyvän kohti puolijohteita, pilvinatiiveja ohjelmistoja ja palvelupohjaisia as-a-service -liiketoimintamalleja. 

Kriittiset verkot ovat edistyneitä verkkoja, jotka mahdollistavat yrityksille ja yhteiskunnille kriittisiä palveluita. Lähitulevaisuudessa niiden merkitys kasvaa yhteiskunnan eri osa-alueilla ja tämä laajentaa Nokian mukaan markkinaa viestintäpalveluiden tarjoajien, yritysten ja internet-toimijoiden suuntaan.

Kriittisiä verkkoja ei yrityksen mukaan yleensä osteta kokonaisuutena vaan osissa parhaan teknologian, suorituskyvyn ja kilpailukykyisen hinnan tarjoavilta toimijoilta. Nokian tavoitteena on olla teknologiajohtaja kaikissa niissä segmenteissä, joissa se päättää kilpailla.

”Nokialla on kaikki valmiudet olla luotettava kumppani kriittisissä verkoissa. Meillä on pitkä kokemus sekä korkean suorituskyvyn verkoista että yhteistyöstä maailman vaativimpien internet-toimijoiden kanssa. Olemme edelläkävijöitä kriittisille verkoille tärkeissä avoimissa ja virtuaalisissa radioverkoissa. Lisäksi ohjelmistomme ovat siirtymässä täysin pilvinatiiveiksi”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark (kuvassa).

Nokia kertoi aamusta lisää strategiatyöstään ja 29.10 julkaistun toimintamallinsa uudistamisesta. 1.1.2021 voimaan astuvan toimintamalliin. Tarkemmin Nokia aikoo kertoa neljän uuden liiketoimintaryhmiensä strategioista 18.3.2021 järjestettävässä Pääomamarkkinapäivä-tapahtumassa.

Nokia näkee kasvavia mahdollisuuksia kriittisissä verkoissa niiden arvonmuodostuksen siirtyessä vähitellen monoliittisista järjestelmistä puolijohteisiin, ohjelmistoihin ja palveluihin. Tämä kehitys johtaa pilvinatiivien ja avointen rajapintojen yleistymiseen sekä uudenlaisiin liiketoimintamalleihin.

”Olemme yksi johtavista toimittajista, joka on kehittänyt monoliittisista ydinverkoista täysin pilvinatiiveja ja virtualisoituja. Näiden kehittäminen tulee olemaan meille jatkossa tärkeä painopiste teknologia- ja markkinajohtajuuden varmistamiseksi”, Lundmark sanoi.

Teknologiajohtajuuden varmistamiseksi Nokia investoi pitkän aikavälin tutkimukseen ja patenttiportfolioon tavoitteenaan johtaa innovaatioissa, tuotekehityksessä, standardoinnissa ja patenteissa. yritys kertoi tänään myös  vuoden 2021 sekä pidemmän aikavälin taloudellisista arvioista neljälle uudelle liiketoimintaryhmälleen.

Nokian aiemmin julkaisemat näkymät vuosien 2020 ja 2021 osalta pysyvät ennallaan. Ensi vuoden vertailukelpoisen liikevoittomarginaaliksi yritys kertoo 7–10 prosenttia, mutta esimerkiksi matkapuhelinverkoissa liikevoittomarginaali on nollassa. Vertailukelpoisen liikevoiton yritys arvioi kasvavan merkittävästi aikavälillä.

Nokian mukaan matkapuhelinverkkojen välitön tavoite on parantaa kannattavuuttaan sekä saavuttaa johtava asema 5G-verkoissa. Lisäksi liiketoimintaryhmä keskittyy toiminan vahvistamiseen ORAN ja vRAN -järjestelmissä sekä kasvattamaanliiketoimintaansa yrityksille suunnatuissa yksityisissä langattomissa verkoissa.

Nokia patentointiryhmä Technologies etsii omien investointien lisäksi jatkuvasti uusia lisensointimahdollisuuksia. Vuoden 2021 osalta Nokia arvioi liiketoimintaryhmän arvioidaan parantavan hieman vertailukelpoista liikevoittoa vuoteen 2020 verrattuna. Vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan pysyvän vakaana pitkällä aikavälillä.

Päivitetty