Erillisverkko tuottaa tarkennetun Galileo-paikannustiedon

Valtion Erillisverkot tuottaa Galileo PRS -palvelua suomalaisten turvallisuustoimijoiden käyttöön sekä yhteensovittaa sen rakenteilla olevaan viranomaisviestintäpalvelu Virve 2.0:an.  Palvelu on tulossa käyttöön vuonna 2024.

Tulevaa Galileo-satelliittiin perustuvaa PRS-palvelua koordinoi ja siitä vastaa Suomessa Liikenne- ja viestintäministeriön ohjauksessa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Erillisverkot toimii Galileo PRS -palveluoperaattorina.

Uuden PRS:n luotettavuus on huippuluokkaa: muun muassa vahva signaali ja salakirjoitus takaavat turvallisuuden. Palvelun käyttäjiä ovat esimerkiksi poliisi, Tulli, Puolustusvoimat, pelastustoimi, Rajavartiolaitos sekä sosiaali- ja terveystoimi sekä digitaalisen yhteiskunnan toimintaa turvaavat yritykset.

”Galileo PRS on Suomen digitaaliselle itsenäisyydelle ja turvallisuudelle erittäin tärkeä palvelu. Se varmistaa turvallisuustoimijoiden toimintakykyä aikana, jolloin aika- ja paikkainformaatioon kohdistuu entistä enemmän kyberuhkia. PRS-palvelun käyttöönotto on merkittävin yhteinen EU:n kyberturvallisuushanke”, Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen sanoo.

Tavoitteena on, että palvelulla on 63 000 käyttäjää vuonna 2028. Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi Galileo PRS:n käyttöönotosta Suomessa 24.11.2020. Suomen Erillisverkot on valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö.

TAUSTAA: Satelliittipaikannusjärjestelmien tuottama tarkka tieto turvaa niin viranomaistehtävien suorittamista kuin sähköverkkojen, pankkipalveluiden ja tietoliikenneverkkojenkin toimintaa. Myös muun muassa 5G-teknologia ja liikenteen automatisoituminen vaativat varmennettua sijainti- ja aikatietoa. Lisää aiemmasta Galileo-uutisista (LINKKI)

Kuvituskuva: Erillisverkot Oy