AWS re:Invent 2020: Teknologia muuttaa fyysistä maailmaamme

Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogels listasi AWS re:Invent 2020 -verkkotapahtumassa ensi vuoden tärkeimmät teknologiatrendit. Samalla hän kertoi myös miten teknologia tulee muuttamaan fyysistä maailmaamme.

Werner Vogels on myös Amazon Web Services (AWS) -pilvipalveluiden perustaja, joka näkyy myös hänen AWS re:Invent 2020 -verkkotapahtuman puheensa ennusteissa. Siksi ei ole ihme, että Vogelsin mukaan pilvipalvelut tulevat olemaan jo kaikkialla. Ne eivät enää keskity hänen mukaansa datakeskuksiin, vaan pilvipalvelut löytyvät puhelimista, lentokoneista, autoista ja kodeista.

Pilvipalvelut  ovat hänen mukaansa läsnä pian kaikkialla, jopa niin, etteivät ihmiset tiedä käyttävänsä koneoppimiseen pohjautuvia palveluita. Esimerkiksi uusin Audi näyttää tavalliselta autolta, mutta pinnan alle kätkeytyy paljon teknologiaa: 1200 anturia, kameroita ja koneoppimismalleja. Tulevaisuudessa monet asiat, kuten jarruttaminen liikennevaloissa, tulevat tapahtumaan automaattisesti koneoppimisen avulla.

Pilvipalveluiden saatavuus tulee parantumaan kaikista syrjäisimmissä maailmankolkissa, kun yhteydet parantuvat. Samalla Vogelsin mukaan datan määrän kasvaessa koneoppimisen hyödyntäminen yleistyy ja viestinnässä kuvat, videot ja ääni syrjäyttävät tekstin.

Tärkein huomio on kuitenkin, että Vogelsin mukaan teknologia tulee muuttamaan fyysistä maailmaamme yhtä paljon kuin digitaalista maailmaa. Koronan aktivoimana etäopiskelu tulee ansaitsemaan paikkansa opetuksessa. Vogelsin mukaan tulemme näkemään uusia teknologisia innovaatioita, joiden avulla oppilaita ja oppilaita tuetaan.

Vogelsin mukaan puolalainen Brainly on tästä hyvä esimerkki. Lyhyessä ajassa maailman suosituimmaksi opiskelusovellukseksi kasvaneessa palvelussa oppilaat, vanhemmat ja opettajat voivat yhdessä keskustella kotitehtävistä. Näiden innovaatioiden ja opetuksen personoinnin avulla luodaan parempia oppimistuloksia.

AWS:n trendilistassaan hänen mukaansa myös, että pienet yritykset alkavat kilvan hyödyntää pilvipalveluita. Kaakkois-Aasia sekä Saharan eteläpuoleinen Afrikka tulevat olemaan tässä hänen mukaansa edelläkävijöitä.

Uusimmista teknologioista kvanttilaskenta alkaa myös Vogelsin mukaan kukoistaa. Oman yhtiönsä Amazon Braket -palvelun avulla esimerkiksi ohjelmoijat ja tutkijat pystyvät kehittämään ja testaamaan kvanttialgoritmeja, minkä seurauksena tulemme näkemään ensimmäisiä kvanttiteknologian ympärille rakennettuja tuotteita ja palveluita.

Lisäksi avaruusteknologia tulee Vogelsin mukaan edistämään teknologista kehitystä. Yrityksensä AWS Ground Station -palvelun avulla organisaatiot ja yritykset voivat hallita satelliittiviestintää, käsitellä dataa ja laajentaa toimintaansa ilman, että maan pinnalle on tarvetta rakentaa omaa infrastruktuuria sitä varten.

Lisää: Eight Predictions on How Technology Will Continue to Change Our Lives 2021 -julkaisu, Amazon  (LINKKI, pdf) ja kolme viikkoa kestävä AWS re:Invent 2020 (LINKKI). Ensimmäinen jakso oli 30.11-18.12.2020, mutta tilaisuus jatkuu vielä muutamilla osuuksilla 12.-14.1.2021. Tässä ohjelmalistaus eri viikkojen (LINKKI) puhuja-annista, jotka ovat kirjautumisen takaa edelleen katsottavissa.