Metsäkonevalmistaja rekrytoi lisää digiosaajia

Metsäkonevalmistaja Ponsse panostaa digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen ja rekrytoi kymmenen uutta digikehityksen työpaikkaa. Dataan pohjautuvien palveluiden merkitys on konealueella kasvussa. Mukana on myös tytäryhtiö Epec uusine verkkotuotteineen.

Ponssen metsäkoneet keräävät jo nyt jatkuvasti suuret määrät tietoa sekä koneen toiminnasta ja kunnosta myös metsäympäristön tilasta. Yksi esimerkki on uusi ensi vuoden alussa tarjolle tuleva Azure IoT Edge -pohjainen Connectivity Unit -telematiikkayksikkö, jonka on kehittänyt on Ponssen tytäryhtiö Epec.

Kuva: Ponsse

Uusi Connectivity Unit kerää dataa esimerkiksi koneen liikkumisesta, käytöstä ja suorituskyvystä mahdollistaen laajasti uuden palvelutarjonnan kehittämisen. Sen avulla huolto voi nähdä etäyhteydellä suoraan tarvittavat tiedot koneen toiminnasta ongelmatilanteen ratkaisemiseksi.

Seurannan ja analytiikan avulla koneet ovat mekaanisesti käyttövarmempia ja huoltojen vaatimat seisokkiajat lyhyempiä. Koneiden ja komponenttien kehitystä on voimakkaasti ohjattu kestämään pitkäkestoista rasitusta äärimmäisissä olosuhteissa.

Kun koneen toimintaa voidaan analysoida tarkemmin sen elinkaaren aikana, koneiden kestävyyttä voidaan kehittää edelleen. Dataa ei kuitenkaan hyödynnetä ainoastaan koneiden mekaanisen toiminnan varmistamiseksi. Datan avulla voidaan helpottaa kuljettajan työskentelyä ja luoda palveluita, joilla sekä kuljettaja että yrittäjä voivat hallita korjuutoimintaa entistä paremmin.

”Teknologian kehitys on nyt erittäin nopeaa ja mahdollistaa datan tietoturvallisen ja luotettavan keräämisen. Mahdollisuudet hyödyntää puunkorjuun yhteydessä saatavaa tietoa entistä tehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän puunkorjuun hyväksi ovat valtavat”, Ponssen IT- ja digitaalisten palveluiden johtaja Miika Soininen kertoo.